Petak, Oktobar 11, 2019
Naslovnica Foto “Malhama Tactical” - najelitnija privatna vojna jedinica u Siriji

“Malhama Tactical” – najelitnija privatna vojna jedinica u Siriji

Prije nekoliko sedmica, nakon više od godinu dana promoviranja jedinice, twitter je suspendirao račun vođe elitne jedinice Malhama Tactical Ebu Selmana Belarusa.


Malhama Tactical je formirana u maju 2016-te od strane 24-godišnjeg Uzbekistanca pod pseudonimom Abu Rofiq koji je poginuo u ruskom zračnom udaru u februaru 2017. godine. To je privatna vojna jedinica odnosno grupa instruktora koja obučava pobunjeničke borce u regiji Idliba, prvenstveno pripadnike džihadskog saveza Tahriru-Šam.

Obučenost elitnih snaga Tahriru-Šama se pripisuje upravo intruktorima jedinice Malhama Tactical.

Jedinica se sastoji od svega 10 vrhunski obučenih vojnika koji dolaze iz Uzbekistana te država Kavkaza kojeg većinski naseljava muslimansko stanovništvo.

Malhama Tactical se bori, vrši obuku i daje savjete islamskim oružanim grupama koje ih unajme te je do sada obučila više stotina pobunjeničkih boraca.

Malhama Tactical nerijetko prodre iza položaja Assadovog režima čije postrojbe budu napadnute na svojoj teritoriji.

Još od formiranja jedinicu karakterizira snažna prisutnost na društvenim mrežama gdje su objavljivani tečajevi obuke i pozivi za novake kojima je obećavana plata, godišnji odmor i slobodan dan po sedmici.

Bivši vođa jedinice je u jednom od svojih intervjua izjavio kako je Malhama Tactical spremna da preuzme posao gdje god su sunnijski muslimani potlačeni, posebice u Kini, Mijanmaru i Sjevernom Kavkazu.

Nakon Abu Rofiqove smrti prisutnost grupe na internetu se smanjila sve dok se prije godinu dana nije javio Ebu Selman Belarus kao novi zapovjednik koji je za kratko vrijeme postao popularniji od samog osnivača.

FOTO/Ebu Selman Belarus

U intervjuu za On The Ground News Ebu Selman je objasnio kako Malhama Tactical obučava sirijske pobunjenike u bojnoj taktici, pružanju medicinske pomoći, upravljanju oklopnim vozilima te pucanju iz minobacača i snajpera.

Malhama Tactical se finansira donacijama putem kriptovaluta, uglavnom Bitcoina.

Ummet Press

Must Read

Sirija: Turska vojska napreduje, Izrael oštro osudio tursku ‘invaziju’

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku miliciju u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske...

Proglas talibana povodom 18. godina od invazije: Naši heroji su neprobojni zidovi

''Prije osamnaest godina Sjedinjene Američke Države su pod lažnim izgovorima i bez ikakvog odgovarajućeg opravdanja pokrenule invaziju na našu domovinu.Američki okupatori iskoristili su napad...

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA