Subota, Juli 20, 2019
Naslovnica Foto “Malhama Tactical” - najelitnija privatna vojna jedinica u Siriji

“Malhama Tactical” – najelitnija privatna vojna jedinica u Siriji

Prije nekoliko sedmica, nakon više od godinu dana promoviranja jedinice, twitter je suspendirao račun vođe elitne jedinice Malhama Tactical Ebu Selmana Belarusa.


Malhama Tactical je formirana u maju 2016-te od strane 24-godišnjeg Uzbekistanca pod pseudonimom Abu Rofiq koji je poginuo u ruskom zračnom udaru u februaru 2017. godine. To je privatna vojna jedinica odnosno grupa instruktora koja obučava pobunjeničke borce u regiji Idliba, prvenstveno pripadnike džihadskog saveza Tahriru-Šam.

Obučenost elitnih snaga Tahriru-Šama se pripisuje upravo intruktorima jedinice Malhama Tactical.

Jedinica se sastoji od svega 10 vrhunski obučenih vojnika koji dolaze iz Uzbekistana te država Kavkaza kojeg većinski naseljava muslimansko stanovništvo.

Malhama Tactical se bori, vrši obuku i daje savjete islamskim oružanim grupama koje ih unajme te je do sada obučila više stotina pobunjeničkih boraca.

Malhama Tactical nerijetko prodre iza položaja Assadovog režima čije postrojbe budu napadnute na svojoj teritoriji.

Još od formiranja jedinicu karakterizira snažna prisutnost na društvenim mrežama gdje su objavljivani tečajevi obuke i pozivi za novake kojima je obećavana plata, godišnji odmor i slobodan dan po sedmici.

Bivši vođa jedinice je u jednom od svojih intervjua izjavio kako je Malhama Tactical spremna da preuzme posao gdje god su sunnijski muslimani potlačeni, posebice u Kini, Mijanmaru i Sjevernom Kavkazu.

Nakon Abu Rofiqove smrti prisutnost grupe na internetu se smanjila sve dok se prije godinu dana nije javio Ebu Selman Belarus kao novi zapovjednik koji je za kratko vrijeme postao popularniji od samog osnivača.

FOTO/Ebu Selman Belarus

U intervjuu za On The Ground News Ebu Selman je objasnio kako Malhama Tactical obučava sirijske pobunjenike u bojnoj taktici, pružanju medicinske pomoći, upravljanju oklopnim vozilima te pucanju iz minobacača i snajpera.

Malhama Tactical se finansira donacijama putem kriptovaluta, uglavnom Bitcoina.

Ummet Press

Must Read

Svjetsko tržište dronova bit će vrijedno 14 milijardi dolara

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručit će se u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara, prema novom...

SAD planira poslati stotine vojnika u Saudijsku Arabiju

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pojačava svoje kontroverzne vojne odnose sa Saudijskom Arabijom, pripremajući se da pošalje stotine vojnika u tu zemlju usred sve...

Okončana operacija talibana u Kandaharu, ubijeno i ranjeno preko 100 režimskih vojnika i policijaca

Vojna operacija talibanske vojske u Kandaharu okončana je nakon više od 15 sati intenzivnih borbi koje su vođene unutar glavne baze i zgrade sjedišta...
video

Afganistan: Talibani se probili u bazu i glavno sjedište policije u Kandaharu

Afganistanski talibani danas popodne probili su se u glavno sjedište režimske policije unutar grada Kandahara nakon taktičke eksplozije koja im je omogućila brzo napredovanje.Izvori...

Sirijske islamske snage sada se direktno suočavaju s ruskom vojskom na jugu Idliba

Rusija je u posljednjih nekoliko dana poslala specijalne snage kao pomoć Assadovoj vojsci u vojnoj akciji kojom već više od dva mjeseca nastoji preuzeti...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA