12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Malezija je spremna da sarađuje u sektoru trgovine sa Afganistanom

Vršilac dužnosti ministra industrije i trgovine Nuruddin Azizi je u subotu kasno imao video razgovor sa malezijskim ministrom ekonomije Mustafom bin Muhammedom i nizom malezijskih zvaničnika.

Prema izvještajima novinske agencije Bahtar, dvije strane razgovarale su o ekonomskim, trgovinskim i investicionim mogućnostima u Afganistanu.

Vršilac dužnosti ministra industrije i trgovine nazvao je Maleziju prijateljem Afganistana i rekao: “Malezija je imala mirovan stav prema Afganistanu posljednjih 40 godina i naš narod to nikada neće zaboraviti.”

Azizi takođe navodi da Malezija ima dobro iskustvo u investiranju u Afganistanu i saradnji dve zemlje u oblasti rudarstva, infrastrukture, posebno autoputeva, železnice, proizvodnje električne energije i nafte, te da dvije zemlje mogu da imaju efikasnu saradnju u ovim sektorima.

U međuvremenu, malezijska strana je spomenula saradnju sa Afganistanom u oblasti bankarstva i poručila da je Malezija spremna da sarađuje sa uspešnim iskustvima u sektorima logistike kao što su uvoz i izvoz.

Na kraju razgovora, dvije strane su se dogovorile da uspostave specijalizovane timove u Kabulu i Kuala Lumpuru kako bi bliže sarađivali na tehničkim pitanjima ulaganja u Afganistan.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes