Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u intervjuu za britanski The Economist da je NATO na samrti, a da je Europa na rubu ponora.

Upozorio je europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od SAD-a više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a.

“Ono što trenutačno prolazimo jest moždana smrt NATO-a. Europa je na ivici ponora”, kazao je Macron, kako prenosi Reuters.

Dodao je da Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

U protivnom, Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu, rekao je Macron.

Također je kazao da su dosad Amerika i Europa dijelile interese i da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trumpom.

No, smatra da SAD prvi put ima predsjednika koji “ne dijeli našu ideju o europskom projektu” i da su, čak i ako Trump ne pobijedi na sljedećim izborima, povijesne tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike, prenosi agencija.

Francuski predsjednik upotrijebio je i teške riječi govoreći o Bosni i Hercegovini.

On je poručio da je BiH “tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku”. Dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

“Uvjeren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina”, rekao je između ostalog Marcon.

Agencije