Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Analize London želi uvesti digitalni porez na internetske tvrtke nakon što napusti EU

London želi uvesti digitalni porez na internetske tvrtke nakon što napusti EU

Velika Britanija želi uvesti digitalni porez za internetske tvrtke nakon što napusti EU. Porez bi trebao biti nametnut na prodaju ostvarenu na britanskom tlu, izjavio je u ponedjeljak ministar financija Philip Hammond na predstavljanju svog nacrta proračuna u Londonu. Istodobno je Hammond povećao prognozu rasta i najavio kraj godina štednje.

Novi digitalni porez će prema britanskom ministru financija biti naplaćen od 2020. godine. Stoga ona utječe samo na tvrtke s godišnjim globalnim prometom od najmanje 500 milijuna funti (563 milijuna eura). Njegova vlada očekuje prihod od oko 400 milijuna funti godišnje od 2020. godine, rekao je Hammond. Daljnje detalje najavio je kasnije.

S novim porezom, britanska vlada želi odgovoriti na javno ogorčenje zbog vrlo niskih plaćanja poreza velikih internetskih tvrtki. “Samo je pošteno da ovi globalni divovi plaćaju svoj udjel u profitabilnim tvrtkama u Velikoj Britaniji”, rekao je Hammond u Donjem domu. Međutim, Britanija će nastaviti poticati međunarodnu reformu oporezivanja poduzeća, dodao je.

Na razini EU-a, planovi za uvođenje takvog poreza do sada nisu bili uspješni. U ožujku je Europska komisija predložila nametanje tri posto prometa internetskih tvrtki u zemljama EU. Oporezuju se prihodi od oglašavanja i prihodi od trgovanja korisničkim podacima. Komisija želi spriječiti da tvrtke u zemljama EU-a nastave provoditi milijarde, ali teško oporezuju dobit tamo.

Francuska posebno traži odluku EU do kraja godine. Međutim, nekoliko zemalja je protiv. Otpor dolazi posebno iz Irske, gdje se nalazi nekoliko velikih internetskih tvrtki. U Berlinu postoje bojazni da bi porez mogao pogoršati trgovinski spor sa SAD-om. Ministar financija Olaf Scholz (SPD) zalaže se da se o tom pitanju raspravlja na razini Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja također uključuje SAD.

Na predstavljanju najnovijeg nacrta proračuna prije Brexita sljedeće godine, Hammond je izjavio kako je optimističan glede budućih gospodarskih rezultata svoje zemlje: 2019., godine izlaska, očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda za 1,6 posto, kazao je. Prije sedam mjeseci konzervativna vlada očekivala je rast od 1,3 posto.

Gospodarski rast je “stabilan”, rekao je Hammond. Naveo je procjenu odgovornog tijela za proračunsku odgovornost. Također je povećala prognozu za 2020. godinu sa 1,3 na 1,4 posto. Nasuprot tome, Hammond je smanjio prognoze za 2018. za 0,2 boda na 1,3 posto.

Cilj njegove vlade je stvoriti “prosperitetnu” Veliku Britaniju izvan EU, rekao je Hammond. “Naše gospodarstvo i dalje zbunjuje one koji ga loše govore – a mi se i dalje fokusiramo na buduće izazove i mogućnosti dok gradimo nove odnose s našim europskim susjedima, novu budućnost izvan EU” ,

Istodobno, Hammond je obećao da će okončati politiku štednje koja je uvedena nakon financijske krize od prije deset godina. Najavio je da će povećati sredstva za Brexit za pola milijarde funti na 4,2 milijarde funti. U sljedećih pet godina u državnu će zdravstvenu službu ući 20,5 milijardi. Obećao je manjim tvrtkama porezne olakšice od 900 milijuna funti godišnje, a rupe u manjim ulicama bi se popravile za 420 milijuna funti.

Britanija želi napustiti EU 29. ožujka. Još uvijek je nejasno mogu li se Bruxelles i London dogovoriti o nastavku bliskih gospodarskih odnosa ili će doći do teške pauze. Takav prodor vjerojatno će jako opteretiti britansko gospodarstvo, tvrde mnogi stručnjaci. Hammond trenutno upozorava da se njegovi planovi primjenjuju samo u slučaju sporazuma između Londona i Brisela.

Must Read

Sirija: Turska vojska napreduje, Izrael oštro osudio tursku ‘invaziju’

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku miliciju u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske...

Proglas talibana povodom 18. godina od invazije: Naši heroji su neprobojni zidovi

''Prije osamnaest godina Sjedinjene Američke Države su pod lažnim izgovorima i bez ikakvog odgovarajućeg opravdanja pokrenule invaziju na našu domovinu.Američki okupatori iskoristili su napad...

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA