Vlada Libije, koju je ranije priznao UN, prihvatila je ponudu Turske za vojnu i logističku podršku u nastojanjima libijskih, međunarodno priznatih, vlasti da odbiju ofanzivu koju predvode snage lojalne odmetnugom generalu Khalifi Haftaru, navode izvori na koje se poziva Al Jazeera.

Vlada nacionalnog jedinstva (GNA), sa sjedištem u prijestolnici Tripoliju, u četvrtak je aktivirala sigurnosni sporazum sa Ankarom iz novembra, javlja novinar Al Jazeere Mahmoud Abdelwahed iz libijske prijestolnice navodeći izvore iz GNA.

Tripoli, koji se nalazi na sjeverozapadu Libije, kontrolira GNA, dok Haftarova Libijska nacionalna armija (LNA) čini savez sa paralelnom administracijom kojoj je sjedište na istoku naftom bogate sjevernoafričke države.

Prošlog mjeseca su GNA i Turska potpisali sporazum o pomorskim granicama, naljutivši Grčku tim potezom, kao i još jedan sporazum o vojnoj saradnji.

Turski zvaničnici su ranije saopćili kako bi Ankara mogla poslati svoje snage u Libiju ako to GNA zatraži, dok je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u subotu kazao kako još nije napravljen takav zahtjev.

U srijedu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako je njegova Vlada spremna pomoći GNA-u.

„Mi ćemo ubrzati procese između Turske i Libije. Rekli smo im kako smo uvijek spremni pomoći im ako to treba. Od vojnih i sigurnosnih kooperacija, do koraka kada je riječ o našim pomorskim pravima – mi smo spremni“, istakao je.

Libija je podijeljena između dvije strane koje se bore za prevlast nakon što je, uz pomoć NATO-a, svrgnut bivši lider Muhammar Gaddafi 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera