Libija: Tripolijske snage srušile Heftarov transportni avion

0
311
epa04665315 Fighters loyal to Libya's parliament General National Congress (GNC) prepare to launch attacks as they continue to fight Islamic State (IS) on the outskirts city of Sirte, Libya, 16 March 2015. According to reports, pro-government militia and fighters affiliated to the IS are fighting over control of Sirte, hometown of slain Libyan dictator Gaddafi. EPA/STR

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije srušile su teretni avion koji je prevozio oružje i municiju za nelegitimne snage sa istoka libije koje predvodi Khalifa Haftar.

Glasnogovornik libijske vojske Mohammed Kanunu saopćio je da je avion pogođen neposredno prije planiranog slijetanja na pistu u provinciji Tarhuna, južno od Tripolija.

On nije otkrio više informacija o tom slučaju, prenosi Anadolija.

Politička kriza

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi.

Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Haftarove snage od aprila prošle godine izvode napade na Tripoli, a do sada je u sukobima u glavnom gradu Libije poginulo više od hiljadu i ranjeno 5.500 ljudi.

Snage Vlade nacionalnog jedinstva su prošle sedmice pokrenule operaciju odbrane Tripolija pod nazivom “Oluja mira”, a u petak su srušile tri borbena aviona Haftarovih snaga.

Izvor: Agencije