13.8 C
Sarajevo
Petak, 11 Juna, 2021

Libija: Snage generala Haftara zauzele grad Sirt prije nego su se pojavili turski vojnici

Turski vojnici počeli su pristizati u Tripoli, a snage libijskog generala Khalife Haftara brzo su pokrenuli ofanzivu s ciljem da zauzmu što više teritorija prije nego se na linijama pojave turski vojnici i turkmenski bataljoni Slobodne sirijske vojske.

Haftarova vojska saopćila je u ponedjeljak da je zauzela strateški obalni grad Sirt, nakon brzog napredovanja kojemu su prethodili zračni udari.

Sirt je za Haftara, koji od aprila pokušava zauzeti sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju, značajan dobitak.

Taj je grad smješten na sredini libijske obale, a kontrolirale su ga snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva od 2016. godine.

Haftarova Libijska nacionalna vojska (LNA) je saopćila kako je zauzela područja oko Sirta, uključujući zračnu bazu Al-Kardabija prije nego što su zauzeli centar grada.

Vojska Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) koja ima tursku podršku povukla se prema gradu Misrati odakle će pokrenuti protunapad, izvijestili su mediji.

U nedjelju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao kako je Turska počela slati vojnike u Libiju, koji bi trebali pomoći Vladi nacionalnog jedinstva, koju podržava i Katar, dok Haftara podržavaju Francuska, Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sirt je bio posljednje uporište snaga lojalnih Muammaru Gaddafiju, koji je svrgnut i ubijen u pobuni 2011. godine, a od tada nije uspostavljena snažna centralna vlast u Libiji.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes