Snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije (GNA) su saopćile da su militanti koje predvodi general Khalifa Haftar potjerani iz okoline aerodroma u Tripoliju, te da su libijske snage nastavile napredovati u tom djelu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik libijske vojske Muhammed Kununu saopćio je da su libijske snage preuzele kontrolu u okolini aerodroma u Tripoliju.

Lokalni izvori tvrde da su libijske snage preuzele kontrolu nad većim dijelom Kazirme, te da su započele napad na Qasr bin Ghashir, na jugu Tripolija, gdje se nalazi veliki broj Haftarovih militanata.

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje velike uspjehe u borbi protiv Haftarovih militantnih snaga. Haftarovi militanti su u proteklih šest dana izgubili kontrolu u više gradova u Libiji, uključujući i zračnu bazu Al-Watiya čije oslobađanje je libijska vojska ocijenila strateškim uspjehom.

GNA uništila 13 oklopnih vozila Haftarovih snaga

Libijska vojska nastavila je i danas s operacijama na području na jugu glavnog grada Tripolija gdje se nalaze milicije lojalne vođi nelegitimnih snaga na istoku zemlje Khalifi Haftaru, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju medijskog centra Operacije Vulkan bijesa, pri libijskoj vladi, navodi se da je danas uništeno 13 oklopnih vozila koja su pripadala Haftarovim snagama.

Navodi se da su vozila totalno uništena i neupotrebljiva te da se radi o vozilima koje su Haftarovim snagama dostavili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

U saopćenju se još dodaje da su libijske snage oslobodile položaje u regijama Ain Zara i Wadi Al Rabi.

AA/Ummet Press