Izvor: El Emara

Danas se navršilo 7. godina od smrti Mulla Muhameda Omera Mudžahida rahimehullah – Omera koji će se zauvijek slaviti kao imam slobode, rušitelj idola, onaj koji je krenuo stopama halifa Omera bin Hattaba i Omera Ibn Abdul Aziza.

„Imamo dva obećanja. Jedno je Allahovo obećanje, a drugo je Bušovo obećanje. Allahovo obećanje je da je moja zemlja prostrana. Ako krenete na putovanje Allahovim putem, možete boraviti bilo gdje na ovoj zemlji i bit ćete zaštićeni. Bušovo obećanje je da na zemlji nema mjesta gdje se možete sakriti i gdje vas ne može naći. Vidjećemo koje od ovih dvaju obećanja će se ispuniti. “.

Kada su Amerikanci 2001. godine napali Afganistan, vođa vjernika Mulla Omer Mudžahid rahimehullah dao je ovu historijsku izjavu koja još uvijek odjekuje širom svijeta zbog njene istinitosti. 7. godina od njegovog preseljenja i nakon više od 18 godina borbe vidjeli smo potpisivanje historijskog sporazuma koji je rezultat žrtve vođa poput Mulla Omera Mudžahida rahimehullah.

Vođa vjernika bio je čovjek koji se suprotstavio nepravdi, tiraniji i bahatosti. Vodio je pokret koji je Afganistan spasio od mraka bezakonja, korupcije i zločinačkih ratnih vojskovođa. Bio je neko ko je uspostavio afganistansku šerijatsku vladu što je bila zakonita želja običnih Afganistanaca i nešto bez presedana u modernoj historiji Afganistana.

Afganistanci su se, zbog svog historijskog stava ispred globalne koalicije okupatora pod vođstvom Amerikanaca, odupirali i srušili još jednog idola ovog doba. Mulla Muhamed Omer Mudžahid rahimehullah pokazao je da se Afganistanci nikada neće klanjati pred bilo kojim strancem i davat će prednost islamskim vrijednostima iznad svega. Išao je stazom predaka Afganistanaca kao što su Ahmad Shah Abdali, Mirwais Khan Hotak i drugi.

Mulla Muhammed Omer Mudžahid pokazao se kao vođa koji je zadržao Afganistan ujedinjenim i postigao uzoritu sigurnost u cijeloj zemlji do američke invazije. Njegova vladavina je sve podsjećala na vladavinu Omera Ibn Abul Aziza.

Ime Mulla Muhammeda Omera bit će zauvijek zabilježeno u historiji Afganistana i islama kao ime osobe koja je stala protiv globalne koalicije zbog nepravde i koja je vodila rat otpora bez materijalističke pomoći i bez ikakvih svih šansi. Američki okupatori moraju shvatiti da će vojnici Mulla Muhammeda Omera nastaviti njegovim putem, bit će nepokolebljivi ukoliko Amerika ne prizna svoj poraz i ne povuče se prema sporazumu kojeg je potpisala, u protivnom taj će se rat nastaviti sve do njihovog potpunog protjerivanja jer će svaki mudžahid biti Omer za Amerikance.

Ummet Press