7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Lavrov: Cilj sankcija je marginalizacija Rusije i svođenje na nulu njene uloge na međunarodnoj sceni

Cilj sankcija Rusiji je da se marginalizira i da se njena uloga na međunarodnoj sceni svede na nulu, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja Anadou Agency (AA).

Govoreći u intervjuu za ruski TV kanal RT u Moskvi, Lavrov je podsjetio da sankcije Zapada nikada nisu u potpunosti ukinute čak ni nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Prema njegovim riječima u Ukrajini je danas moguće vidjeti marginaliziranje, zaustavljanje razvoja, kao i smanjenje uloge Rusije na nulu u svjetskoj politici, ekonomiji, sportu, umjetnost, trgovini, nauci i obrazovanju.

Lavrov je rekao da iako Zapad povezuje sankcije s ukrajinskim događajima 2014. godine, počeo je uvoditi restriktivne mjere mnogo prije toga, koje će se nastaviti i u budućnosti.

Istakao je da su sankcije ojačale Rusiju i uništile iluziju da se Rusija može osloniti na Zapad i dodao da su shvatili da se zemlja može osloniti samo na sebe i saveznike koji je neće napustiti u teškim vremenima.

“Mi smo šampion po broju sankcija koje su uvedene. Više od 5.000 pojedinačnih sankcija. To je gotovo dvostruko više od broja sankcija koje su uvedene protiv Sjeverne Koreje i Irana”, istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima uprkos trenutnim teškoćama, izazvanim pokušajem Sjedinjenih Američkih Država da svijet učini unipolarnim, gdje će svi “plesati uz melodiju najjačih”, Rusija ne zatvara svoja vrata Zapadu i može nastaviti saradnju, ali imajući na umu da je nepouzdan partner.

Lavrov je rekao da Zapad vodi informacioni rat protiv Rusije, zamjenjujući činjenice parolama i koristeći metode “informacionog terorizma”.

“Davno smo shvatili da ne postoje nezavisni zapadni mediji. Ovo je rat. U ratu se koriste metode informacionog terorizma. U to nema sumnje”, naglasio je Lavrov.

Govoreći o rusko-ukrajinskom ratu, Lavrov je rekao da je ruska vojska pronašla dokumente ukrajinskog Generalštaba, koji potvrđuju pripremu velike ofanzive na Donbas. Istakao je da je ruska vojna operacija usmjerena na zaštitu ljudi i sprečavanje krvoprolića u toj regiji.

Lavrov je upozorio da će isporuke oružja Ukrajini sa Zapada biti “pravedna meta” ruske vojske.

Naglasio je da se prema ugovorima sistemi protivvazdušne odbrane S-300 ne mogu prodavati niti prenositi trećim stranama, prema čemu je “ilegalno” njihovo premještanje iz nekih bivših sovjetskih zemalja u Ukrajinu.

Lavrov je izrazio nadu da će se jednog dana odnosi Rusije i Ukrajine konačno normalizirati, iako očekuje da će Zapad kočiti taj proces.

AA

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes