Kralj Salman nazvao Trumpa nakon što je saudijski vojnik ubio i ranio 11 američkih oficira

0
376
epa08056095 Members of the Air Force Old Guard Carry team carry the transfer case of Seaman Apprentice Cameron S. Walters, of Richmond Hill, Georgia, during the dignified transfer for three military members killed in a mass shooting at Pensacola Naval Air Station earlier in the week, at Dover Air Force Base in Dover, Delaware, 08 December 2019. The official ceremony was attended by Acting Secretary of the Navy Honorable Thomas Modly, Admiral Michael Gilday and Colonel G. Brian Eddy. EPA-EFE/SCOTT SERIO

Istražitelji vjeruju da je pripadnik saudijske ratne avijacije djelovao sam u petak kada je ubio tri osobe i ranio osam u američkoj mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi prije nego što ga je usmrtila policija, saopćio je američki Federalni istražni biro (FBI).

Rachel Rojas, specijalna agentica zadužena za ured FBI-ja u Jacksonvilleu, rekla je da je napadač koristio pištolj Glock, koji je legalno kupio na Floridi, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Trenutno vjerujemo da je bio jedan napadač koji je počinio taj napad i nema uhapšenih u ovom slučaju”, kazala je Rojas, glavna istražiteljica na slučaju, na konferenciji za medije.

“Pokušavamo otkriti njegov motiv”, dodala je ona.

Također je izjavila kako FBI radi na tom slučaju “pod pretpostavkom da je riječ o terorističkom činu”.

Vlasti su potvrdile da je osumnjičeni bio pripadnik Kraljevskih saudijskih zračnih snaga te da je u američkoj mornaričkoj bazi bio u sklopu programa obuke čija je svrha osnažiti veze sa stranim saveznicima.

FBI ga je identificirao kao Mohameda Saida Alšamranija (21).

Šerifov zamjenik ubio je napadača, saopćile su vlasti, čime je okončan drugi smrtonosni napad na američku vojnu bazu u sedam dana.

Saudijski kralj Salman nazvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon napada kako bi izrazio sućut i obećao pomoć svoje zemlje u istrazi.

Rojas je rekla da je nekoliko saudijskih studenata bilo blisko s napadačem te da oni sarađuju s istražiteljima.

Izvor: Agencije