Na svečanoj virtualnoj ceremoniji danas je potpisana formalizacija diplomatskih odnosa između Republike Kosovo i države Izrael, nakon priznanja dogovorenog u Washigtonu 4. septembra 2020. posredstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Zvanično potpisivanje diplomatskih odnosa obavili su ministrica vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Meliza Haradinaj-Stublla i ministar vanjskih poslova Izraela Gabriel Ashkenazi, prenijela je Anadolija.

Ashkenazi je rekao da je on odobrio “zvaničan zahtjev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalemu”.

Uspostavljanju odnosa Kosova i Izraela prethodili su sporazumi o normalizaciji odnosa postignuti u proteklim mjesecima između Izraela i četiri arapske zemlje, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, navodi AFP, te dodaje da te države nisu priznale Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Kosovo, međutim, priznaje Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu, navode izraelski mediji, prenosi Beta.

Izraelski mediji navode da će Kosovo u budućnosti otvoriti ambasadu u Jeruslemu i da će biti treća zemlja koja je to učinila, nakon SAD-a i Gvatemale.

Priznanje Kosova od strane Izraela dogovoreno je u okviru Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije, potpisanog 4. septembra u Bijelog kući u Washingtonu.

Taj dogovor postignut je uz posredstvo američke administracije na čelu sa tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Danas Izrael postaje 117. zemlja koja priznaje Republiku Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju”, rekla je kosovska ministrica.