Koju grešku je sirijski režim napravio u tekućoj ofanzivi na Idlib?

0
1455

Može se reći da je ofanziva sirijskog režima i Rusije na pokrajinu Idlib, posljednje veliko uporište sirijskih pobunjenika, sa strane teritorijalnog dobitka bila uspješna. Režim je prvo preuzeo kontrolu nad Han Šejhunom, potom Maraat al-Nu'manom da bi ubrzo ovladao gradovima Džardžanez, Sarakib i Kafranbel. Polovina cijele pokrajine sada je pod režimskom kontrolom.

Turske osmatračke postaje koje su imale ulogu da zaustave režimsko napredovanje nisu imale nikakvog efekta, ne zbog toga što turska vojska nije bila u mogućnosti reagovati nego zbog odluke i ultimatuma turskog ministarstva odbrane koje je režimu dalo vremena da se povuče sa okupiranog teritorija do kraja mjeseca. Režim je jednostavno zaobišao sve postaje koje su se našle na putu.

Neposredno nakon što je zauzeo Sarakib, ključni grad kroz kojeg prolazi autoput M5, režim je napravio veliku grešku – većinu udarnih milicija, uključujući i elitne snage poznatije kao ”Tigar”, prebacio je na frontove Džebelu-Zavija i Sehlul-Ghab kako bi se sa juga približio autoputu M4 i strateškom gradu Džisr-Šhughuru, a da pritom nije formirao snažnu defanzivnu liniju oko Sarakiba.

Zbog svoje veličine, strateškog značaja, blizine i velike prijetnje Latakiji, zauzimanje Džisr-Šhughura je jedan od glavnih režimskih vojnih prioriteta. Sirijski režim namjeravao je zauzeti Džisr a potom se iz pravca Sarakiba probijati direktno autoputem M4.

Režimske udarne udarne snage sada se između dva izbora – nastaviti s napadima na manje značajna ruralna sela u Džebelu-Zaviji ili potpuno stopirati ofanzivni zamah te se vratiti u Sarakib.

S pobunjeničkog gledišta, bolje je gubiti na jednom a pobjeđivati na drugom frontu nego gubiti na oba, tako da je organiziranje ponovnog oslobođenja Sarakiba i presjecanje autoputa M5 bio uspješan vojni poduhvat.

Obzirom da se sirijski režim oglušio o turski ultimatum da se povuče iza granica dogovorenih sporazumom iz Astane, narednih dana očekuje se šira pobunjenička ofanziva koja će imati direktnu tursku vojnu podršku. Ofanzivom će Assadove režimske milicije biti protjerane iz zapadnog Halepa, Maraat al-Nu'mana, Džebelu-Zavije i drugih oblasti.

Ummet Press