20.5 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Ko je bio Zelimhan Yandarbiyev?

Zelimhan Yandarbiyev ubijen je u Kataru 13. februara 2004.

Rođen je 1952. godine u tadašnjem sovjetskom Kazahstanu, u egzilu. Tokom ovih godina značajan dio muslimanskih kavkaskih naroda bio je prognan u Aziju. Porodica Yandarbiyev također je bila među protjeranim.

Politička borba

Osnovno obrazovanje iz književnosti stekao je u Čečeniji i Moskvi. Tokom ovih godina, zanimajući se za politiku i književnost, Yandarbiyev je pisao knjige.

U narednim godinama svog života, više se fokusirao na politiku i borbu pokreta za nezavisnost Čečenije.

U vrijeme kada se Sovjetski Savez trebao raspasti i pojavile su se mogućnosti nezavisnosti država unutar Saveza, 1989. godine osnovao je Uniju, čiji je cilj bio okupiti kavkaske narode oko ideje neovisnosti od Rusije.

Čečenska Republika Ichkeria

Kako je pokret za nezavisnost Čečenije rastao, u novembru 1990. imenovan je potpredsjednikom Čečenskog nacionalnog kongresa kojim je predsjedavao Cevher Dudayev. Bio je potpredsjednik buduće Čečenske Republike Ichkeria.

Tokom rata nastavio je sa svojim dužnostima u Čečeniji.

Nakon što je Rusija 1996. godine ubila Cevhera Dudayeva, postao je predsjednik Čečenske Republike Ichkeria. Potpisao je ugovor o Hasavyurtu s Rusijom i prvi čečenski rat je završen s povlačenjem Rusije koja je priznala poraz.

Yandarbiyev, poznat po svojoj bliskosti s islamskim skupinama i stranim arapskim borcima u Čečeniji, zaostao je za Aslanom Mašadovom na predsjedničkim izborima 1997. godine.

Tokom Drugog čečenskog rata putovao je u Afganistan, Pakistan i zaljevske zemlje kako bi pronašao podršku za Čečeniju. Dobio je službenu podršku Afganistana kojeg je tada držala talibanska vlada. Dok je Rusija zauzela Čečeniju nakon 1991. godine, Yandarbiyev se nastanio u Kataru kako bi nastavio svoje aktivnosti.

13. februara 2004. godine Zelimhan Yandarbiyev ubijen je u terorističkom napadu kada je eksplodirala auto bomba u Dohi, glavnom gradu Katara.

Rusija je stajala iza napada. Ruski zvaničnici koji su planirali i organizirali napad uhapšeni su u Kataru. Katar ih je kukavički isporučio Rusiji.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes