Kazahstan: 18 stranih državljanina zatočeni su zbog nedavnih nemira

Ukupno 18 stranih državljana i dalje je zatvoreno u Kazahstanu zbog navodne umiješanosti u prošlomjesečne nemire u kojima je poginulo 225 ljudi , prema komesaru za ljudska prava zemlje.

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak, Elvira Azimova je rekla da su strani državljani, od kojih su 14 Uzbekistanci, dva ruska i dva državljana Kirgizije, u zatvoru do suđenja. Ona je rekla da se stranci nalaze u privremenim zatočenićkim centrima.

Kazahstanske vlasti su u ponedjeljak također zatvorile Murata Bektanova , bivšeg ministra odbrane te zemlje, nakon što su tužioci pokrenuli istragu protiv njega zbog navodnog neispunjavanja dužnosti tokom nemira. Prijeti mu kazna od četiri do osam godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Nemiri su počeli 2. januara u jednom naftnom gradu na jugozapadu zemlje zbog povećanja cijene goriva i proširili se na ostale gradske centre Kazahstana, pretvarajući se u smrtonosne sukobe i pljačku.

Vlasti u Kazahstanu su za nasilje okrivile bandite i međunarodne “teroriste” za koje su rekli da su predvodili proteste u kojima se epicentar nemira preselio u najveći grad u zemlji, Almati.

Predsjednik Kasym-Jomart Tokayev obratio se vojnom bloku predvođenom Rusijom za pomoć tokom nemira i stavio je po strani svog bivšeg pokrovitelja i prethodnika Nursultana Nazarbajeva preuzimanjem Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Trupe Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), saveza šest bivših sovjetskih država, pomogle su u smirivanju nasilja u toj srednjoazijskoj zemlji i povukle se.

Komentariši