Kavkaz: Intenzivira oružani otpor ruskoj vojsci u Dagestanu

650

Usljed novih pobunjeničkih napada i rastuće prijetnje po rusku vojsku u kavkaskoj republici Dagestan, ruski mediji prenijeli su vijest o obimnoj sigurnosnoj operaciji ruskih specijalnih snaga u selu Belidži u pokrajni Derbent na jugoistoku Dagestana.

U izvještajima se spominje da su ruske specijalne postrojbe došle u okršaj s pobunjenicima tokom pretresanja kuća usljed čega je jedan pobunjenik ubijen, a Rusi su otkrili i jedno skladište oružja.

Mediji navode da se očekivalo kako će u sigurnosnoj operaciji biti pronađeno i uhapšeno više osoba što dovodi sumnju da je nekoliko pobunjenika uspjelo pobjeći.

U izvještaju stoji da ruska vojska nije imala gubitaka, mada je poznato da Rusija prikriva i minimizira svoje gubitke.

U Dagestanu ali i u većini današnjih kavkaskih republika djeluje džihadska grupa ”Kavkaski Emirat”. Pomenuta grupa dijelom je nasljednik Čečenske Republike Ičkerije i proglašena je 2007. godine kada je za vođu izabran Doka Umarov rhm.

”Kavkaski Emirat” ozbiljno je oslabio nakon 2012. godine zbog značajnog preseljenja pripadnika u Siriju gdje je pobuna protiv režima u tom periodu bila na vrhuncu.