12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Kavkaz centar: Ukrajinska obavještajna služba objavila podatke o vođama Kadirovih bandi

Prema komandi ukrajinske vojske, Kadirovci nisu viđeni u ozbiljnim bitkama na frontovima.

Nakon što su bili izloženi artiljerijskoj vatri i udarima bespilotnih letjelica u Kijevskoj oblasti (Buča) i na Žitomirskoj magistrali, gdje su pretrpjeli velike gubitke, više nema aktivnosti kadirovaca na frontovima, izvještava portal Kavkaz centar pozivajući se na ukrajinske izvore.

U međuvremenu, na socijalnim mrežama se periodično objavljuju reklame Kadirovih bandita u kojima se obraćaju čečenskim dobrovoljcima koji se bore na strani Ukrajine s apelom da „dođu kod njih da se bore i pokažu ko je ko“.

Prema nekim izvještajima, Kadirovi banditi nalaze se 30-40 kilometara od linije fronta. Tamo se snimaju ovi video snimci koji se većinom mogu pronaći na TikToku. Kadirovci se takođe koriste za kontrolu nekih područja u naseljima koja su zauzele ruske trupe tokom ofanzive.

Odatle Kadirovci snimaju reklame kako pomažu ukrajinskim civilima.

Zauzvrat, Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine objavila je informacije o vođama Kadirovaca i njihove telefonske razgovore.

Ukrajinski obavještajci naglašavaju da su ti podaci dobijeni od predstavnika ruskih agencija za provođenje zakona, koji, “shvativši neizbježnost kazne za ratne zločine, kao opravdanje nude različite informacije”.

Ukrajinska strana tvrdi da su izneseni podaci provjereni i potvrđeni od strane obavještajnih službi.

Izvještava se da je ukupan broj Kadirovih bandi koje su ušle u Ukrajinu u sklopu ruskih okupacionih grupa “Sjever” i “Jug” Nacionalne garde ukupno 1.200 ljudi.

Navedena su imena vođa Kadirovih bandi, koji redovno komuniciraju telefonom sa brojnim marionetskim zvaničnicima u Čečeniji.

Shodno obavještajnim podacima, jedan od glavnih vođa Kadirovih militanata je izvjesni Anzor Bisaev, kojeg često povezuju s Magomedom Daudovim i Abuzaidom Vismuradovim.

Bisaev koristi broj +79299158888. Prema preliminarnim podacima, on se zajedno sa svojom bandom nalazi u gradu Borođanka.

Vođa Kadirovih bandita za Jug (južnu oblast Ukrajine) je Husein Mezhidov, redovno je u kontaktu sa Kadirovim propagandistom Ahmedom Dudajevim. On i njegova banda se nalaze u s. Babintsy. Koristi broj telefona: +79003678059.

Foto: Husein Mezhidov

Ukrajinski obavještajci objavili su sve podatke o telefonima koje koriste Bisaev i Mezhidov, uključujući fabričke IMEI identifikatore i brojeve mobilnih telefona njihovih sagovornika.

Ranije je ukrajinska strana izvijestila o likvidaciji vođe grupe Kadyrvo “Sjever” Magameda Tušajeva. Međutim, Kadirov insistira da je Tušajev živ. Kadirov je posljednji put objavio informaciju o “herojstvu” Tušajeva “na prvoj liniji fronta” u svom telegram kanalu 3. marta. Od tada nema informacija o njemu.


Kavkaz centar/Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes