Katar spreman da posreduje između Turske i Saudijske Arabije nakon zbližavanja unutar Zaljeva

Katar je spreman za posredovanje između Turske i Saudijske Arabije, izjavio je ovog mjeseca katarski dužnosnik.

Mutlaq Al-Qahtani, specijalni izaslanik katarskog ministra vanjskih poslova za borbu protiv terorizma i posredovanje u rješavanju sporova, dao je ovu ponudu u njegovoj izjavi.

Govoreći na simpoziju pod nazivom “Politika i iskustvo države Katar u posredovanju i rješavanju sukoba” koji je organizirao Institut za postdiplomske studije iz Dohe, izaslanik je odgovorio na pitanje o spremnosti Katara da posreduje i ublaži napetosti između Turske i Saudijske Arabije ili između Saudijske Arabije i Irana.

“Ako ove dvije zemlje žele da država Katar ima ulogu u ovom posredovanju, onda je to moguće učiniti”, rekao je Al-Qahtani.

“Svima je u interesu da između ovih zemalja postoje prijateljski odnosi”, dodao je.

Ankara je pozdravila napredak između arapskih zaljevskih država i Katara prošle sedmice, rekavši da je potez za obnavljanje veza i ukidanje blokada “vrlo koristan” za region.

Turska ima vojnu bazu u Kataru i pruža podršku svom savezniku otkako su Saudijska Arabija i još tri arapske države sredinom 2017. godine prekinule veze s Dohom. Prošle sedmice Rijad je rekao da će te veze biti obnovljene.

2017. godine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom i nametnuli kopnenu, morsku i zračnu blokadu. Četiri države optužile su Dohu da podržava terorističke skupine, dok je Katar to jasno odbacio.

“Ukidanje ovog embarga vrlo je prikladno, posebno za Zaljev. Bilo je vrlo korisno”, rekao je novinarima predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Nadamo se da će naša pozicija u zaljevskoj saradnji biti ponovno uspostavljena. To će ojačati zaljevsku saradnju”, rekao je Erdogan misleći na Vijeće za zaljevsku saradnju (GCC), u kojem Turska ima status posmatrača.

Uprkos zategnutim odnosima između Turske i Saudijske Arabije, Erdogan je krajem novembra razgovarao o načinima jačanja veza s kraljem Salmanom u telefonskom pozivu koji je uslijedio uoči samita čelnika G-20, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija.

Saudijska Arabija i Turska se već nekoliko godina sukobljavaju oko vanjske politike i stavova prema regionalnim pitanjima. Ubistvo Khashoggija unutar saudijskog konzulata u Istanbulu naglo je eskaliralo ove napetosti.

Slučaj je izazvao negodovanje međunarodne zajednice i ugrozio globalnu reputaciju prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana (MBS).

Saudijsku Arabiju, koja je uživala podršku predsjednika Trumpa, očekuje neizvjesno razdoblje sa dolaskom Bidenove američke administracije.

Biden je prethodno najavljivao reviziju 75-godišnjeg saveza sa kraljevstvom, dok su članovi američkog kongresa bili bijesni na saudijskog prijestolonasljednika zbog ubistva novinara Khashoggija i rata u Jemenu.

Agencije

Komentariši