Petak, Oktobar 11, 2019
Naslovnica Vijesti Sirija Katar neće normalizirati odnose sa Assadovim režimom

Katar neće normalizirati odnose sa Assadovim režimom

Katarski ministar vanjskih poslova izjavio je da ne vidi potrebu da njegova zemlja ponovo otvori ambasadu u Damasku, niti da napravi bilo kakav drugi korak koji bi značio početak normalizacije odnosa sa sirijskom vladom.

Govoreći u ponedjeljak na konferenciji za medije, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je također istakao da se Katar i dalje protivi članstvu Sirije u Arapskoj ligi.

Sirijsko članstvo u ovoj organizaciji suspendirano je 2011. godine nakon nasilne reakcije vlasti iz Damaska na proteste, što je, kako se ispostavilo, preraslo u osmogodišnji rat.

“Od prvog dana, Katar ima razloge zbog kojih je podržao suspenziju sirijskog članstva, a niti danas ne vidimo neke razloge da mislimo drugačije”, dodao je Al Thani.

Pojedine arapske zemlje, uključujući i one koji su ranije podržavale protivnike sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, žele pomirenje s njim, nakon što su njegove, te snage njegovih saveznika, ostvarile uspjeh u ratu.

UAE ponovo otvorio ambasadu

U decembru, Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo su otvorili ambasadu u Damasku, a taj potez protumačen je kao diplomatski podstrek Assadu. Par sedmica poslije isto je učinio i Bahrein.

Prema saudijskom televizijskom kanalu Al Arabiya, Emirati su objavili da je ponovno otvaranje ambasade namijenjeno normalizaciji odnosa sa sirijskom vladom i ograničenju regionalnog miješanja u arapsko-sirijske odnose.

Iran i Turska, najveći regionalni rivali Emirata, u Siriji imaju trupe, te podržavaju suprotstavljene snage u toj zemlji.

Stopama Emirata vjerovatno će krenuti i njegovi ostali regionalni saveznici, dok je Egipat, koji je s Damaskom održavao odnose i cijelim tokom rata, najglasniji zagovornik podizanja suspenzije Siriji iz članstva u Arapskoj ligi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Must Read

Sirija: Turska vojska napreduje, Izrael oštro osudio tursku ‘invaziju’

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku miliciju u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske...

Proglas talibana povodom 18. godina od invazije: Naši heroji su neprobojni zidovi

''Prije osamnaest godina Sjedinjene Američke Države su pod lažnim izgovorima i bez ikakvog odgovarajućeg opravdanja pokrenule invaziju na našu domovinu.Američki okupatori iskoristili su napad...

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA