Karavane šehida: Ebu Velid El-Gamidi

Piše: Almir Durić (Ummet Press)

Ime ovog heroja je Abdul-aziz bin Said El-Gamidi, a poznatiji je kao Ebu Velid El-Gamidi.
Rodio se je u selu Hal na jugu Saudijske Arabije. 1988 godine odlazi u Afganistan gdje aktivno učestvuje u borbama protiv sovjetskih snaga u kojima je nekoliko puta teško ranjavan. U Afganistanu upoznaje i svog životnog saputnika, legendarnog komandanta Hattaba.

Nakon završetka prvog afganistanskog džihada i povlačenja sovjetskih snaga iz Afganistana, uloga Ebu Velida u vođenju džihada nije završila.Ubrzo nakon toga, on i emir Hattab sa grupom arapskih boraca odlaze u Tadžikistan gdje su učestvovali u borbama protiv lokalne marionetske vlasti i sovjetskih okupatora.
U tom periodu Hattab i Ebu Velid su radili na dizanju nivoa vojne sposobnosti kod tadžikistanskih mudžahida i prenošenju svog iskustva na njih, tako da je kroz njihove kampove prošlo stotine mudžahida.

Nakon što su proveli jedan period u Tadžikistanu, Hattab i Ebu Velid su čuli za dešavanja u Čečeniji i početak rata između Čečena i Rusije, a nakon razmišljanja i dogovaranja, odlučili su da odu u Čečeniju na par sedmica kako bi izvidili situaciju.

Nakon dolaska u Čečeniju, njih dvojica su čvrsto odlučili da ostanu u Čečeniji. Ubrzo osnivaju kamp za obuku u planinskoj regiji ”Vedeno” kroz koji je za kratko vrijeme prošao veliki broj boraca. Ebu Velid je učestvovao u mnogim operacijama protiv ruskih snaga i pokazao svoje visoke borbene sposobnosti.

Nakon završetka Prvog čečenskog rata, Ebu Velid je se jako zbližio sa čečenskim mudžahidima te je oženio Čečenku sa kojom je imao dva sina.

Između dva rata, komandant Ebu Velid je vodio kampove za obuku kroz koje je prošlo stotine boraca.

Kada je počeo drugi čečenski rat, Ebu Velid je postao komandant jedne od grupa koja je svakodnevno izvodila operacije protiv ruske vojske. Nakon pogibije njegovog saputnika, emira Hatttaba, Ebu Velid ga je zamijenio i postao vođa muhadžira u Čečeniji.
U toku borbi sa ruskim snagama, Ebu Velid je lično oborio nekoliko ruskih helikoptera te je uništavao ruske transportere i vozila.

U periodu od dvije godine u kojem je komadant Ebu Velid bio vojni komadant čečenskih mudžahida, ubijeno je preko 8,000 ruskih vojnika, uništeno oko 1,000 vozila te je oboren 31 ruski helikopter.

Video: Ebu Velid Gamidi obara ruski helikopter

19 aprila, 2004. godine, ovaj heroj plemena Gamid je postigao ono za čime je tragao 16 godina. Komandant Ebu Velid je poginuo u okršajima sa ruskom vojskom nakon što je sa grupom mudžahida bio opkoljen u selu.

Ovaj slavni predvodnik je otišao sa dunjaluka, ali je iza sebe ostavio lekcije o hrabrosti, ponosu i ustrajnosti nadolazećim generacijama i pokazao je kako je islamski ummet u svakom vremenu u stanju da rađa i odgaja nove vođe i heroje.