Kanada ukida zabranu izvoza naoružanja Saudijskoj Arabiji

0
239

Kanadska vlada ukinut će zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji i ponovo je pregovarala o kontroverznom ugovoru vrijednom milijarde dolara, prema kojem će Rijadu prodati laka oklopna vozila koja proizvodi kompanija General Dynamics Land Systems iz Ottawe.

“Značajna poboljšanja” ugovora osigurat će posao za hiljade Kanađana, “ne samo na jugozapadu Ontarija, već i u cijelom industrijskom lancu, koji uključuje mala i srednja preduzeća”, tvrde ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne i ministar finansija Bill Morneau u saopštenju.

U decembru 2018. godine, kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da Kanada “traži izlaz iz dogovora sa Sudijskom Arabijom o oružju”, nakon što je u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubijen Jamal Khashoggi.

Ugovor od 10 milijardi dolara

Mjesec ranije, liberalna vlada je obustavila izdavanje dozvola o novom izvozu oružja Saudijskoj Arabiji.

Dogovor o prodaji lakih oklopnih vozila Saudijskoj Arabiji, vrijedan 10 milijardi dolara, 2014. je zaključila ranija vlada koju su vodili konzervativci.

Aktivisti i akademici su dugo pritiskali Ottawu da obustavi izvor naoružanja Rijadu, pozivajući se na ubistvo saudijskog novinara i učešće Saudijske Arabije u ratu u Jemenu.

Izvor: Al Jazeera