Kako su recenzije o restoranima poslužile za obaveštavanje o ruskoj invaziji

Umjesto da komentarišu hranu i uslugu u ruskim restoranima i kafićima, neki korisnici su počeli da objavljuju na mreži recenzije u kojima se detaljno opisuju ruske akcije u Ukrajini u pokušaju da prokrijumčare informacije mimo stroge kontrole državnih medija.

Rusko regulatorno tijelo za komunikacije optužilo je 10 lokalnih medija da lažno prikazuju ono što Rusija naziva specijalnom operacijom za demilitarizaciju Ukrajine. Rusija je u utorak isključila radio stanicu Ekho Moskvy zbog njenog izvještavanja o invaziji. 

Ali internetske komentare na platformama kao što su Google Maps i Afisha.ru, široko korištena web stranica za stil života i zabave u Rusiji, teže je zadržati – pogotovo jer se korisnici interneta okreću online alatima kao što su VPN-ovi kako bi zaobišli ograničenja na društvenim medijima. 

U recenziji jednog od najpopularnijih morskih restorana u Moskvi na Afisha.ru, jedan korisnik je napisao: “Raspoređivanje trupa u Ukrajini je rat, a ne specijalna operacija. Ruska vojska ubija djecu i civile!!!!”

Drugi je napisao: “Mesto je bilo lijepo! Međutim, Putin nam je pokvario raspoloženje invazijom na Ukrajinu. Ustanite protiv svog diktatora, prestanite da ubijate nevine ljude! Vaša vlada vas laže.”

Rusija odbacuje termin invazija, rekavši da njene akcije nisu osmišljene da okupiraju teritoriju, već da unište vojne kapacitete Ukrajine i zarobe ono što smatra opasnim nacionalistima.

Identitet autora koji stoje iza online komentara nije mogao biti potvrđen.

Brojne recenzije navele su moskovskog gradonačelnika Sergeja Sobjanjina da kaže da strani korisnici interneta pripremaju “psihološki informativni napad”, rekavši da većina informacija dolazi od botova.

“Molim vas, nemojte nasjedati na pozive provokatora. Oni imaju za cilj podrivanje upravljanja gradom i stvaranje atmosfere haosa”, rekao je on. “Pokušavaju da nas podijele.”

Tviter nalog povezan sa međunarodnim hakerskim kolektivom Anonymous, koji je najavio planove da cilja na prisustvo Rusije na mreži, pozvao je ljude da pišu recenzije na Google mapama o tome šta se dešava u Ukrajini.

Online korisnici u Rusiji takođe su preporučili strategiju objavljivanja slika Ukrajine u recenzijama popularnih restorana.

“U tekstu pišite o ratu i priložite fotografiju porušenih kuća, stradalih i ljudi u skloništima”, napisao je jedan korisnik Instagrama.

Komentariši