Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Kako je lažni taliban 2010. godine nasamario i obrukao Amerikance?

Kako je lažni taliban 2010. godine nasamario i obrukao Amerikance?

Njujork tajms je prije 9 godina razotkrio detalje o skandaloznoj prevari lažnog talibana koji je učestvovao u pregovorima sa Amerikancima i predstavnicima kabulskog marionetskog režima o završetku rata u Afganistanu.

Uprkos činjenici da je vođstvo Islamskog Emirata Afganistana mnogo puta ponavljalo da talibani ne pregovaraju sa vladom sve dok su okupatorske trupe na tlu Afganistana, zapadni mediji, posebno britanski, nastavili su sa izvještajima o „najnovijim sastancima, kontaktima i razmjenama mišljenja“ između tadašnjeg predsjednika Karzaija i talibanskih vođa.

Jedno je sigurno, izvještaji o kontaktima i pregovorima se nisu pojavili niotkuda. Kontakti i pregovori su se zaista događali, ali ko je s kim pregovarao?

Ispostavilo se da su NATO, Amerikanci i marionetski afganistanski predsjednik Hamid Karzai mjesecima vodili „mirovne pregovore“ sa lažnim talibanom koji se predstavljao kao Ahtar Muhammed Mensur, talibanski komandant i čovjek broj dva u hijerarhiji afganistanskih talibana (Ahtar Mensur rhm. je naslijedio Mulla Omera rhm, a preselio je prije dvije godine u napadu bespilotne letjelice).

On je iz Pakistana u Kabul prebačen specijalnim avionom NATO-a, dobio je popriličnu svotu novca – da bi se na kraju otkrilo da on uopšte nije taliban, a pogotovo njihov drugi po rangu komandant, odmah poslije Mule Omara Muhammeda. Ispostavilo se da je o okončanju rata pregovarano sa jednim piljarem iz Kvete, varoši iz pakistanskog pograničnog područja sa Afganistanom.

“To je smiješno, ali i nije, jer su posljedice ovoga tako zapanjujuće”, citira Njujork tajms zapadnog diplomatu i dodaje:

“I mi se pitamo zašto nismo našli Osamu bin Ladena. Iako smo utrošili milijarde dolara u špijunažu u Afganistanu, mi ne možemo napraviti razliku između nepoznatog prevaranta i višeg talibanskog starješine (komandanta).”

O ovoj bruci NATO-a i američkih obavještajaca – koji bi, po opisu svog posla i s obzirom na milijarde dolara koji su im na raspolaganju trebalo bar da znaju ko je ko (i kako izgleda) među talibanima, pišu vodeći američki dnevnici „Njujork tajms” i „Vašington post”.

Skandal sa lažnim Muhammedom Mensurom pokazuje, međutim, da se Amerikancima zaista žuri da ovaj najduži rat u historiji SAD privedu kraju.

Izvor: Njujork tajms/Kavkaz centar

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA