Kako je lažni taliban 2010. godine nasamario i obrukao Amerikance?

talibans

Njujork tajms je prije 9 godina razotkrio detalje o skandaloznoj prevari lažnog talibana koji je učestvovao u pregovorima sa Amerikancima i predstavnicima kabulskog marionetskog režima o završetku rata u Afganistanu.

Uprkos činjenici da je vođstvo Islamskog Emirata Afganistana mnogo puta ponavljalo da talibani ne pregovaraju sa vladom sve dok su okupatorske trupe na tlu Afganistana, zapadni mediji, posebno britanski, nastavili su sa izvještajima o „najnovijim sastancima, kontaktima i razmjenama mišljenja“ između tadašnjeg predsjednika Karzaija i talibanskih vođa.

Jedno je sigurno, izvještaji o kontaktima i pregovorima se nisu pojavili niotkuda. Kontakti i pregovori su se zaista događali, ali ko je s kim pregovarao?

Ispostavilo se da su NATO, Amerikanci i marionetski afganistanski predsjednik Hamid Karzai mjesecima vodili „mirovne pregovore“ sa lažnim talibanom koji se predstavljao kao Ahtar Muhammed Mensur, talibanski komandant i čovjek broj dva u hijerarhiji afganistanskih talibana (Ahtar Mensur rhm. je naslijedio Mulla Omera rhm, a preselio je prije dvije godine u napadu bespilotne letjelice).

On je iz Pakistana u Kabul prebačen specijalnim avionom NATO-a, dobio je popriličnu svotu novca – da bi se na kraju otkrilo da on uopšte nije taliban, a pogotovo njihov drugi po rangu komandant, odmah poslije Mule Omara Muhammeda. Ispostavilo se da je o okončanju rata pregovarano sa jednim piljarem iz Kvete, varoši iz pakistanskog pograničnog područja sa Afganistanom.

“To je smiješno, ali i nije, jer su posljedice ovoga tako zapanjujuće”, citira Njujork tajms zapadnog diplomatu i dodaje:

“I mi se pitamo zašto nismo našli Osamu bin Ladena. Iako smo utrošili milijarde dolara u špijunažu u Afganistanu, mi ne možemo napraviti razliku između nepoznatog prevaranta i višeg talibanskog starješine (komandanta).”

O ovoj bruci NATO-a i američkih obavještajaca – koji bi, po opisu svog posla i s obzirom na milijarde dolara koji su im na raspolaganju trebalo bar da znaju ko je ko (i kako izgleda) među talibanima, pišu vodeći američki dnevnici „Njujork tajms” i „Vašington post”.

Skandal sa lažnim Muhammedom Mensurom pokazuje, međutim, da se Amerikancima zaista žuri da ovaj najduži rat u historiji SAD privedu kraju.

Izvor: Njujork tajms/Kavkaz centar