Pentagon je u četvrtak identificirao dvojicu pripadnika američke vojske koji su poginuli početkom sedmice.

Louis DeLeon-Figueroa (31) i Jose Gonzalez (35) poginuli su u srijedu od posljedica rana zadobijenih uslijed vatre iz malokalibarskog oružja dok su sudjelovali u borbenim operacijama protiv talibana u sjevernoj provinciji Faryab u Afganistanu, objavilo je američko Ministarstvo odbrane.

Obojica su imala čin narednika i bili su dodijeljeni u 1. bataljon, 7. grupe specijalnih snaga sa sjedištem u zrakoplovnoj bazi Eglin na Floridi.

Ono što je zanimljivo, američki vojnici stradali su nekoliko sati pred početak glavne runde pregovora između SAD-a i talibana u Kataru. Glavni zahtjev talibana jeste povlačenje američke vojske iz njihove zemlje, međutim, kritičari povlačenja unutar američke vlade tvrde kako ih talibani žele prevariti odnosno kako će, kada se NATO povuče, svim snagama napasti ono što je ostalo od afganistanske vojske koja je beskorisna bez zračne podrške.

Prošlo je punih 18 godina od američke invazije na Afganistan. Rat u Afganistanu je najduži rat u američkoj historiji a sama invazija je 3 puta više koštala nego ona na Vijetnam u prethodnom stoljeću. Za razliku od drugih vojnih intervencija američke vojske i NATO alijanse, ova nije uspjela, talibani su danas superiorniji i ozbiljnije shvaćeni nego onda kada su kontrolisali Afganistan krajem 90-tih.

Ummet Press