Jesu li Indija i Pakistan na pragu rata za vodu?

Izbor urednika

Afganistan: Na stranu talibana prešlo 109 vladinih vojnika uključujući i dva oficira

Skupina od 93 vojnika afganistanske vojske prešla je na stranu talibana (IEA) u pokrajini Laghman tokom mjeseca marta, rekli su talibani. Prebjegavanje je posljedica opće...

Nakon generala Revolucionarne garde, od korone umro i “ajatolah” blizak Hameneiju

Džafer Kerimi, predsjedavajući Vijeća za traktate i desna ruka globalnog šiitskog vođe Hamenija, umro je od korona virusa, izvještavaju mediji i aktivisti. Pored obnašanja funkcije...

Prvi anglo-afganistanski rat: Britanska vojska osvaja Kabul, ali biva prisiljena na povlačenje i uništena

Krajem 2001. godine afganistanski talibani bivaju svrgnuti s vlasti međunarodnom invazijom koju su predvodile Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su osvojili Kabul i gotovo sve...

Sirijac koji je prije devet godina svojom krvlju ispisao svoje posljednje riječi

Prije devet godina, Muhammed el Ujun je bio zatvoren u hladnjači od strane sirijskog režima, nakon što je bio mučki pretučen zbog učestvovanja u...

Dobra vijest za talibane: SAD smanjuje pomoć afganistanskoj vladi za milijardu dolara

Američka administracija smanjit će pomoć Afganistanu za ovu godinu za milijardu dolara i prijeti daljnjim smanjenjem svih vrsta saradnje, nakon što suparnički lideri u...

Međunarodni stručnjak za azijska pitanja upozorava da bi se Pakistan mogao suočiti s ozbiljnom nestašicom vode do 2025. usred sve većih napetosti s Indijom nakon odluke New Delhija da preusmjeri tok jedne rijeke koja teče prema njenom sjeverozapadnom susjedu.

Indija je saopćila da će zaustaviti tok pritoka rijeke Ind prema Pakistanu nakon napada koji je sredinom ovog mjeseca izveden na vojni konvoj u dijelu Kašmira koji je pod kontrolom New Delhija.

U napadu je stradalo više od 40 vojnika iz redova specijalnih snaga, a odgovornost za napad preuzela je grupa Jaish-e-Mohammed bazirana u Pakistanu.

Američki časopis Foreign Policy navodi da odluka indijske vlade o izgradnji brane na rijeci Ravi (jedna od šest pritoka Inda) potiče plamen sukoba između dva nuklearna susjeda, koji su se stalno sukobljavali zbog sporne teritorije Kašmir.

Izvor sukoba

Kako bi se bolje razumjela priroda događanja između dvije zemlje, Foreign Policyrazgovarao je sa Sunilom Amrithom, profesorom južnoazijskih studija na Univerzitetu Harvard i autorom knjige Neukrotive vode, koji se slaže sa časopisom u opisu nedavne krize kao “izvora prekograničnog sukoba za vodu”.

Amrith kaže da se taj opis može primijeniti na ovaj slučaj, “barem kad je riječ o naglosti, proizvoljnosti i brutalnosti kojom se pojavio”.

Skrenuo je pažnju i na brojne druge prekogranične sukobe u Aziji za vodu koji su dosta “sporiji” u svom pogoršanju. Naprimjer, do 1980-ih susjedne države nisu imale kapacitete ili ambicije da izgrade brane i skrenu gornje tokove himalajskih rijeka.

Taj međunarodni stručnjak smatra da želja Indije za preuzimanjem kontrole nad vodama potječe još iz 19. stoljeća, kad je raznolika grupa indijskih nacionalista, britanskih vodnih inženjera i administrativnih radnika počela gledati na navodnjavanje kao na “spas Indije”.

Ekspanzija izgradnje brana u vrijeme indijskog predsjednika Jawaharlala Nehrua oličenje je ambicija njegove države u postkolonijalno doba i njenog planskog osvajanja hirovite prirode i klime. Nehru je poznat po tome što je velike brane nazvao “hramovima nove Indije”.

U vrijeme premijera Narendre Modija kontrola vode za Indiju je i dalje imala “simboličnu vrijednost”, prema Amrithovim riječima. Vlada se također obavezala na provođenje gigantskog projekta povezivanja rijeka, čija se vrijednost procjenjuje na najmanje 90 milijardi dolara.

Amrith se u intervjuu osvrnuo i na Sporazum o vodama Inda, koji su dvije države postigle 1960. pod pokroviteljstvom Svjetske banke, a koji su brojni istraživači u području međunarodnih odnosa smatrali primjerom uspješne saradnje među neprijateljskim državama.

Kaže da se tim sporazumom nastojala regulirati podjela vode, gdje bi vode tri “istočne rijeke”: Sutleja, Beasa i Ravija bile dodijeljene Indiji, a vode tri “zapadne” rijeke: Inda, Jheluma i Chenaba Pakistanu.

U praksi, znatna količina vode tekla je u Pakistan, čak i nakon što je Indija izvukla ono što joj je trebalo iz istočnih rijeka.

Međutim, to je sada dovedeno u pitanje nakon što je Indija obećala da će zadržati više vode iz Ravija. Amrith smatra kako je zanimljivo to što je jedan od faktora koji je ranije zaustavljao Indiju da učini taj potez bio unutrašnji sukob u vezi s korištenjem rijeke između indijskih država kroz koje protječe.

Nedostatak vode

Amrith ističe da Pakistan spada u države koje se suočavaju s ozbiljnim nedostatkom vode. Prema nedavno provedenoj studiji, ta država suočit će se s manjkom vode od 38,2 milijarde m3. Pakistan svake godine koristi približno 1,12 biliona m3 vode za navodnjavanje u poljoprivredi.

Odgovarajući na pitanje Foreign Policyja o tome može li se taj spor o podjeli vode razumjeti u kontekstu sukoba zbog Kašmira ili je to naslijeđe podjele Indije, Amrith kaže da su obje hipoteze validne.

Dodaje da vode Chenaba i Jheluma, koje su Sporazumom o vodama Inda dodijeljene Pakistanu, prolaze preko dijela Kašmira koji je pod indijskom kontrolom. To znači da su pregovori o vodama uvijek bili povezani sa zabrinutošću u vezi s teritorijalnim suverenitetom, i to je jedan od razloga zašto tenzije u Kašmiru vrlo brzo eskaliraju u sukobe zbog vode, kao što se dogodilo u ovom slučaju.

Više od 400 brana trenutno se gradi ili se planira izgraditi u sljedećih deset godina u Indiji, Nepalu, Butanu i Pakistanu, otkriva Amrith i još će mnogo toga biti izgrađeno duž kineske granice na Tibetanskoj visoravni.

Ako se ti planovi ostvare, kaže Amrith, to područje imat će najveći broj brana na svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vijesti

Libija: Tripolijske snage srušile Heftarov transportni avion

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije srušile su teretni avion koji je prevozio oružje i municiju za nelegitimne snage sa istoka libije koje...

U Libanonu ubijen viši vođa Hezbollaha

Viši vođa šiijske milicije Hezbollah, Muhammad Ali Yunus, ubijen je nakon što su ga u južnom Libanu ustrijelile nepoznate osobe. Iranska agencija "Fars" potvrdila je...

Najodabranija generacija samo zbog dvije riječi

Svi znamo da su ashabi, radijallahu anhum, najodabranija generacija svih vremena, i taj stepen nisu postigli osim zbog dvije riječi samo: “Čujemo i pokoravamo...

Berlin zbog zapljene maski optužio SAD za ‘savremeno piratstvo’

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država u Bangkoku su konfiscirali 200.000 zaštitnih medicinskih maski koje je naručio Grad Berlin, rekao je Andreas Geisel, ministar unutrašnjih poslova glavnog grada,...

El-Bera Ibn Malik – junak „Bašče smrti“ i ashab koji je ispisao zlatne stranice islamski historije

El-Bera’ ibn Malik bio je sklon šutnji i razmišljanju. Malo je govorio, u društvu tih, a u ratnim pohodima bi se preobrazio u razarajući...

Izrael izolirao grad pogođen korona virusom

Izraelska policija postavila je metalne barikade na cestu u petak kako bi zaustavila kretanje u ultraortodoksnom gradu snažno pogođenom korona virusom. Ove mjere izglasala je vlada kasno u...

More Recipes Like This