15.5 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Jemenski Husi dronovima napali saudijski aerodrom Najran

Saudijska Arabija danas je presrela i uništila dron opremljen eksplozivom upućen u tu zemlju iz Jemena, rekao je portparol arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv šijskih pobunjenika Husi u Jemenu, prenijela je agencija Beta.

“Saudijske zrakoplovne snage presrele su i uništile dron pun eksploziva koji su uputili Husi u pravcu aerodroma Najran“, rekao je pukovnik Turki al-Maliki, prenosi zvanična saudijska agencija SPA.

Televizija Al Masirah, pod kontrolom Husa, javila je da se radi o trećem napadu na aerodrom Najran u posljednja 72 sata.

U utorak su Saudijci javili da su jemenski pobunjenici napali dronom punim ekspolziva “civilni objekat” u provinciji Najran, i da nije bilo žrtava.

Prethodno su Husi objavili snimak navodnog napada dronom na aerodrom u Abu Dabiju.

VIDEO: Snimak navodnog napada na aerodrom u Abu Dabiju

‘Meta bio sistem Patriot’

Al Masirah je javila da je dron pogodio skladište oružja kod aerodroma Najran. Ta televizija navodi da je meta današnjeg napada bio sistem protuzračne odbrane Patriot.

Pukovnik Maliki je rekao da su pobunjenici napali civilni aerodrom i upozorio da će biti odgovora na taj napad.

Rijad od 2015. predvodi koaliciju koja se u Jemenu bori protiv pobunjenika Husi u podršci međunarodno priznate vlade.

Huse podržava Iran i oni drže pod kontrolom velike dijelove teritorije Jemena na zapadu i na sjeveru, kao i glavni grad Sanu.

Napadi dronovima pokrenuti su u kontekstu jačanja tenzija u Zaljevu.

Husi su preuzeli odgovornost za napad dronom koji je 14. maja oštetio naftovod u Saudijskoj Arabiji, dva dana nakon misteriozne sabotaže četiri tankera na ulazu u Zaljev.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes