12.7 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Jemenske šije zabranile klanjanje teravih namaza na teritoriju kojeg kontroliraju

Vlada Jemena optužila je pobunjenički šijski pokret Husi da u toj zemlji zabranjuje klanjanje teravih-namaza, nočne molitve karakteristične za odabrani muslimanski mjesec ramazan, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar informisanja u Jemenu Moammar Al-Eryani rekao je da Husi nastoje silom nametnuti svoje ideje i sektaška uvjerenja uvezena iz Irana.

“Husi potkopavaju princip suživota u jemenskom društvu“, rekao je Al-Eryani u izjavi koju je prenijela Jemenska novinska agencuja SABA.

Jemenski ministar pozvao je Organizaciju islamske saradnje (OIC), muslimanske učenjake i grupe za ljudska prava da osude praksu Pokreta Husi i njegove napade na džamije.

Iz pokreta Husi nisu komentirali ove navode i optužbe.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu sa oko 30 miliona stanovnika kojima treba pomoć i zaštitu.

AA/UP

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes