Jemenska vojska napreduje protiv Husa zapadno od Taiza

Snage povezane s vladom u Jemenu objavile su u četvrtak da su uspjele kontrolisati ključnu planinu Mughram i sela koja ga okružuju u oblasti Shamir u okrugu Maqbna, zapadno od Taiza.

Lokalni medijski centar ”Giand Brigades” je naveo da su “zajedničke snage vodile nasilne bitke protiv Husa i ostvarile veliki napredak, tokom kojih su uspjeli da kontrolišu planinu Mughram al-Ras, te okružna sela u oblasti Shamir, zapadno od Taiza.”

Centar je potvrdio da su “zajedničke snage Husima nanijele velike materijalne i ljudske gubitke”, uz napomenu da je “određeni broj njihovih boraca ubijen ili ranjen, dok su ostali pobjegli”.

Prema centru, “vladine snage su ojačale svoju kontrolu zapadno od Taiza nakon što su završile osvajanje okruga Hays, jugoistočno od Hudejde, i strateških planinskih lanaca koji pripadaju okrugu Džebelu Ras i Al-Baghil u provinciji Hudejda.

Razvoj situacije na terenu dolazi dva dana nakon što su jemenske snage objavile kontrolu nad selima Al-Manjara, Al-Barah, Al-Khaifa, Al-Akda, Al-Ras, Al-Hannayah, Qal'at Al-Qalila te nad strateškim dvorcem Dar Al-Kafeer, koji se nalazi u oblasti Shamir zapadno od Taiza.

Krvavi sukob u Jemenu kao posljedica pobune šiijskih Husa odnio je živote stotina hiljada ljudi a milione interno raselio i izgladnio. 

Ummet Press

Komentariši