Javni univerziteti u Afganistanu ponovo otvoreni, žene i muškarci razdvojeni

Glavni univerziteti u Afganistanu ponovo su otvoreni, šest mjeseci nakon što su se talibani vratili na vlast, ali samo mali broj žena vratio se u sada podijeljene učionice.

Većina srednjih škola za djevojčice i svi javni univerziteti zatvoreni su nakon što su talibani u augustu prošle godine preuzeli vlast, izazvaši strah da će se ženama zabraniti obrazovanje, što se desilo tokom prve vladavine talibana, od 1996. do 2001.

Talibani su uporno tvrdili da će dozvoliti djevojčicama i ženama da se obrazuju ali samo u podijeljenim učionicama i prema islamskom učenju.

Časovi za muškarce i žene će biti održani u različito vrijeme, prema pisanju ToloNewsa.

“Drago mi je da je univerzitet ponovo počeo raditi… želimo da nastavimo naše studije”, rekla je studentkinja engleskog jezika koja je htjela ostati anonimna i predstavila se samo imenom Basira. Međutim, dodala je da nedostaje predavača jer su “možda napustili zemlju”.

Deseci hiljada Agfanistanaca napustilo je zemlju, među njima učitelji i profesori, nakon što se srušila vlada koju je podržavao Zapad.

Neke javne obrazovne institucije na jugu zemlje počele su raditi prošli mjesec, ali je Univerzitet u Kabulu, najstariji i najveći univerzitet sa oko 25.000 studenata, ponovo otvoren u subotu bez neke velike pompe i u prisustvu malog broja studenata.

Najmanje 19 univerziteta i obrazovnih ustanova ponovo je otvoreno, objavio je ToloNews sa sjedištem u Kabulu, citirajući Ministarstvo visokog obrazovanja.

Basira je rekla da su postojale “neke poteškoće” te da su talibani napali studente jer su nosili mobilne telefone na predavanje.

“Nisu se fino ponašali prema nama, bili su nepristojni”, dodala je.

Druga studentica Maryam rekla je da je samo sedam žena bilo na predavanju.

“Prije je bilo 56 studenata, muškaraca i žena”, rekla je.

Nekoliko studentica u subotu se pojavilo obučeno kao prije vladavine talibana, samo sa jednostavnom maramom na glavi.

“Nikada nisam prije nosila hidžab, to je nešto novo za mene”, rekla je Sohaila Rostami, studentica biologije na Univerzitetu Bamiyam.

“Prije sam nosila džins i drugu normalnu odjeću. Bit će za mene teško da usvojim hidžab”, rekla je.

U Heratu, antičkom gradu u blizini iranske grancije, studenti se također žale na nedostatak predavača.

Studenti u Kabulu kažu da je život na kampusu sada drugačiji za žene, da im je rečeno da ne izlaze iz učionica te da više nema kantine i da ne smiju biti u dvorištu.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši