11 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Japan šalje ratni brod i avione na Bliski istok

Japan je u petak odobrio sporni plan o slanju pripadnika mornarice na Bliski istok kako bi osigurali sigurnost japanskih brodova koji transportuju naftu do te energentima siromašne zemlje i koja ovisi o uvozu nafte iz te regije, prenosi Fena.

Odluka vlade odražava napetosti koje su eskalirale između Irana i SAD otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. godine.

„Uzimajući u obzir eskalaciju napetosti na Bliskom istoku, neophodno je osnažiti naš napor prikupljanja informacija“, izjavio je na konferenciji za novinare portparol japanske vlade Yoshihide Suga.

Pozivajući se na japansku tešku ovisnost o uvozu nafte iz regije, Suga je kazao da je „izuzetno bitno osigurati bezbjednu plovidbu brodova koji snabdijevaju Japan“.

Uprkos tome što je američki saveznik, Japan nije poslao trupe u koaliciju pod američkim vodstvom koja štiti vodotoke na Bliskom istoku, očigledno u pokušaju da zadrži neutralnost i pokaže obazrivost prema Iranu.

Ratni brod i patrolni avioni

Japan će poslati ratni brod i patrolne avione kako bi zaštitio japanske brodove na Bliskom istoku pošto je situacija u regiji, iz koje ova dalekoazijska država uvozom podmiruje 90 posto svojih potreba za sirovom naftom, i dalje napeta, prenosi agencija Reuters pozivajući se na dokument koji je u petak objavljen nakon što ga je usvojila japanska Vlada.

Planiran je razmještaj broda razarača koji nosi helikopter i dva patrolna aviona P-3C kako bi se sakupljale informacije i osigurao prolazak japanskih brodova kroz regiju.

Ukoliko se dese neke vanredne stvari, bit će objavljena specijalna naredba japanskog ministra odbrane da se koristi oružje kako bi se zaštitio brod u opasnosti.

Napadi ove godine

Od prošle godine je došlo do porasta napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država kada je američki predsjednik Donald Trump povukao svoju državu iz nuklearnog dogovora sa Teheranom iz 2015. godine i nametnuo ranije sankcije protiv Irana.

U maju i junu su se desili napadi u regiji na međunarodne trgovačke brodove, među kojima je bio japanski tanker Kokuka Courageous, a za napade je Washington okrivio Iran.

Zvanični Teheran negira optužbe.

Japan, američki saveznik koji je sačuvao prijateljske veze sa Iranom, odlučio se na vlastitu operaciju umjesto da je dio misije koju predvodi SAD na zaštiti brodova u regiji, navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes