Utorak, 18 Februara, 2020
Naslovnica Vijesti Global Japan šalje ratni brod i avione na Bliski istok

Japan šalje ratni brod i avione na Bliski istok

Japan je u petak odobrio sporni plan o slanju pripadnika mornarice na Bliski istok kako bi osigurali sigurnost japanskih brodova koji transportuju naftu do te energentima siromašne zemlje i koja ovisi o uvozu nafte iz te regije, prenosi Fena.

Odluka vlade odražava napetosti koje su eskalirale između Irana i SAD otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. godine.

„Uzimajući u obzir eskalaciju napetosti na Bliskom istoku, neophodno je osnažiti naš napor prikupljanja informacija“, izjavio je na konferenciji za novinare portparol japanske vlade Yoshihide Suga.

Pozivajući se na japansku tešku ovisnost o uvozu nafte iz regije, Suga je kazao da je „izuzetno bitno osigurati bezbjednu plovidbu brodova koji snabdijevaju Japan“.

Uprkos tome što je američki saveznik, Japan nije poslao trupe u koaliciju pod američkim vodstvom koja štiti vodotoke na Bliskom istoku, očigledno u pokušaju da zadrži neutralnost i pokaže obazrivost prema Iranu.

Ratni brod i patrolni avioni

Japan će poslati ratni brod i patrolne avione kako bi zaštitio japanske brodove na Bliskom istoku pošto je situacija u regiji, iz koje ova dalekoazijska država uvozom podmiruje 90 posto svojih potreba za sirovom naftom, i dalje napeta, prenosi agencija Reuters pozivajući se na dokument koji je u petak objavljen nakon što ga je usvojila japanska Vlada.

Planiran je razmještaj broda razarača koji nosi helikopter i dva patrolna aviona P-3C kako bi se sakupljale informacije i osigurao prolazak japanskih brodova kroz regiju.

Ukoliko se dese neke vanredne stvari, bit će objavljena specijalna naredba japanskog ministra odbrane da se koristi oružje kako bi se zaštitio brod u opasnosti.

Napadi ove godine

Od prošle godine je došlo do porasta napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država kada je američki predsjednik Donald Trump povukao svoju državu iz nuklearnog dogovora sa Teheranom iz 2015. godine i nametnuo ranije sankcije protiv Irana.

U maju i junu su se desili napadi u regiji na međunarodne trgovačke brodove, među kojima je bio japanski tanker Kokuka Courageous, a za napade je Washington okrivio Iran.

Zvanični Teheran negira optužbe.

Japan, američki saveznik koji je sačuvao prijateljske veze sa Iranom, odlučio se na vlastitu operaciju umjesto da je dio misije koju predvodi SAD na zaštiti brodova u regiji, navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Must Read

UN pozvao na primirje u Idlibu i zaustavljanje najveće humanitarne katastrofe 21. stoljeća

Ujedinjene nacije pozvale su na uspostavu primirja u sirijskoj regiji Idlib u kojoj je od početka decembra prošle godine raseljeno 900.000 ljudi i u...

Video: Assadove snage napreduju uz podršku Rusije

Humanitarne organizacije upozorile su na pogoršanje uvjeta raseljenih Sirijaca, koji su bili prisiljeni napustiti domove zbog ofanzive na pokrajinu Idlib.Poručuju kako bi njen nastavak...

Afganistan: Amerikanci dronom gađali talibane, a ubili jedino civile

Najmanje devet civila ubijeno je u američkom napadu dronom u pokrajini Nangarhar na istoku Afganistana u petak, rekli su lokalni marionetski dužnosnici.Glasnogovornik talibana Zebihullah...

Američki mediji tvrde da su SAD i talibani postigli dogovor o prekidu vatre

Američki mediji su objavili da je postignut sedmodnevni sporazum između SAD-a i talibana o prekidu vatre, prenosi Anadolu Agency (AA).Brojni mediji u SAD-u tvrde da...

Analiza: Turska između sukoba s Rusima i američke formalne podrške

Piše: Zaher AlbaikDok se sukob na sjeveru Sirije širi i postaje sve zamršeniji, potezi koji se preduzimaju na terenu upozoravaju na mogućnost vojnog sukoba.Turske...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA