Japan isporučuje prirodni ukapljeni plin Evropi

Japan je najavio u srijedu da će dio uvezenog prirodnog ukapljenog plina (LNG) preusmjeriti Evropi, kako bi premostila poremećaje u dobavi ruskog plina zbog napetosti između Moskve i Zapada.

Nekoliko brodova koji su trebali dopremiti LNG u Japan već je preusmjereno prema Evropi i njihovo se uplovljavanje očekuje već u februaru, kazao je japanski ministar za ekonomiju, trgovinu i industriju Koichi Hagiuda, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ministar u izjavii novinarima u Tokiju nije precizirao koje će količine biti prodane Evropi po tržišnoj cijeni.

Ponovio je svoje riječi od 4. februara, da je Japan siromašan resursima, pa mora prvo osigurati dovoljno energije za vlastite potrebe, ali da želi pomoći međunarodnoj zajednici.

Japan je jedan od najvećih svjetskih uvoznika ukapljenog plina, o kojemu uveliko ovisi za isporuke struje te industrijsku proizvodnju i za grijanje zimi.

Međutim, lako je moguće da Japan neće imati veće količine koje će moći ustupiti Evropi jer, zbog oštre zime početkom godine, i sam teško nabavlja potrebne količine.

Ministar Hagiuda spomenuo je “tešku” energetsku situaciju s kojom se Japan suočava, ali je dodao da Tokio želi odgovoriti na zahtjeve ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Japanu da priskoči u pomoć Evropi.

SAD, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, zatražio je krajem januara od Katara i drugih velikih proizvođača da provjere mogu li opskrbljivati ​​Evropu ako isporuke iz Rusije budu obustavljene zbog ukrajinske krize.

Moguća ruska invaziju na Ukrajinu prekinula bi isporuke ruskog plina Evropi ako Brisel odluči takvu rusku akciju kazniti sankcijama.

Stručnjaci takav scenarij drže malo vjerovatnim.

Njemački kancelar Olaf Scholz uvjeravao je u ponedjeljak Washington da novi plinovod Sjeverni tok 2, kojim se plin treba direktno iz Rusije dopremati u Njemačku ispod Baltičkog mora, neće biti pušten u promet ako Rusija napadne Ukrajinu.

Rusija podmiruje oko 40 posto evropske potražnje za plinom, podsjeća Reuters.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši