18.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 26 Jula, 2021

Izvještaji: U narednim danima veliko frakcijsko spajanje u Siriji

Kako je Idlib uveliko ugrožen a efektivnu odbranu nije moguće uspostaviti bez čvrstog jedinstva, glavna sirijska pobunjenička vojna grupa koja djeluje u toj regiji, Tahriru-Šam (HTŠ), sprema se na integraciju u opozicijski front Džebhetu-Watanija (NLF), izvijestio je veći broj opozicionih medija i aktivista.

Dio izvještaja govori kako će se zapravo obje pobunjeničke komponente, HTŠ i NLF, raspustiti i objediniti pod vojsku Ministarstva odbrane sirijske privremene vlade.

Dalje, u izvještajima se govori da je generalni zapovjednik HTŠ-a, Ebu Muhammed Dževlani, dobio podršku centralne komande i vijeća grupe za ovaj korak kojim bi se bacili u sjenu razjedinjenost, određene razlike i tenzije u prošlosti.

Po prvi put u opozicione redove će navodno ući i podružnice (strani borci) HTŠ-a, Turkistanska islamska Partija, uzbekistanska jedinica Tevhid vel Džihad i druge.

Treba napomenuti kako HTŠ nije zadovoljan ovim, iskorak će biti učinjen prvenstveno zbog odbrane Idliba.

”Ovo baš i nije željeno spajanje. Ovo je ulazak HTŠ-a u proturski blok (snage koje imaju blizak saveznički odnos s Turskom). Ali pogledajmo hoće li biti od pomoći…”, napisao je novinar Ahmad Yar.

U spajanju će po prvi put od svog formiranja učestvovati i grupa Džejšul-Izza, a spominju se još deseci manjih nezavisnih bataljona. Zapravo, sve pobunjeničke snage u Idlibu već djeluju zajedno tako da će ovo samo učvrstiti njihov savez.

Prema pisanju aktivista, jedinica Hurrasu-Din (bliska Al Kaidi) neće biti dio ove priče.

Prisjećanja radi, grupu Tahriru-Šam (HTŠ) predvodi komponenta poznatija kao Džebhetu-Nusra (Front pobjede), a grupu NLF predvodi komponenta poznatija kao Fejleku-Šam (Korpus Šama). U NLF-u su još i Ahraru-Šam, Džejš-Nasr, Džejš-Ahrar i druge komponente. Glavni zapovjednik NLF-a je pukovnik Fadlullah el-Hadždž iz Fejleku-Šama koji ima dobre odnose s Dževlanijem, zapovjednikom HTŠ-a.

Kako god, očigledno je kako je novim mirovnim sporazumom s Rusijom Turska zapravo kupila dovoljno vremena da se sve pobunjeničke grupe u Idlibu konsoliduju i objedine.

Ummet press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes