Visoki savjetnik Bijele kuće Jared Kushner izjavio je nedavno da će administracija njegovog punca, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, predstaviti plan za mir na Bliskom Istoku po završetku mjeseca ramazana, početkom juna.

Izraelski list “Israel Hayom” objavio je jučer sadržaj plana za mir kojeg zovu “Sporazum stoljeća”. List “Israel Hayom” je blizak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Prema dokumentu koji je objavljen, “Sporazum stoljeća” potpisat će tri strane: Izrael, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i pokret Hamas koji upravlja Pojasom Gaze.

Osniva se palestinska država pod nazivom ‘Nova Palestina’, a ona će bit uspostavljena na prostoru okupirane Zapadne obale, odnosno dijelova Zapadne obale u Judeji, Sumariji i Pojasu Gaze.

Izgrađena ilegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali formalno bi bila priznata kao dio Izraela.

Sudbina Jerusalema

Što se tiče sudbine Jerusalema, kojeg je Trumpova administracija priznala kao glavni grad Izraela, u sporazumu se navodi da će sveti grad ostati nepodijeljen. Jerusalem će biti glavni grad Izraela i ‘Nove Palestine’, ali odgovornosti će se dijeliti između Izraela i ‘Nove Palestine’.
Palestinski stanovnici u Jerusalemu bili bi državljani ‘Nove Palestine’. Izrael zadržava skoro potpunu kontrolu nad Jerusalemom, osim obrazovanja. ‘Nova Palestina’ bi plaćala bi porez i vodu izraelskoj upravi Jerusalema, a zauzvrat bi bila zadužena za obrazovanje Palestinaca u gradu.

Sporazum će zadržati status quo svetih mjesta u gradu, a Jevrejima neće biti dopušteno da kupuju palestinske kuće i obrnuto.

Pojas Gaze

Prema sadržaju sporazuma, Egipat će državi ‘Nova Palestina’ iznajmiti zemlju u blizini Pojasa kako bi se izgradio aerodrom, tvornice, trgovine i razvila poljoprivreda, ne dopuštajući Palestincima da borave na tim područjima.

Egipatska zemljišta koja će biti uključena u sporazum bit će određena kasnije, s tim da se ovaj dio sporazuma treba provesti u roku od pet godina nakon potpisivanja.

Također, planirana je izgradnja autoputa koji bi bio izgrađ 30 metara iznad zemlje preko Izraela, a kako bi povezao izoliranu Gazu i Zapadnu obalu. Kina bi platila 50 posto troškova izgradnje autoputa; Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i EU platile bi po 10 posto.

Finansiranje “Sporazuma stoljeća”

Sporazum predviđa da će SAD, EU i neimenovane zemlje Zaljeva financirati i sponzorirati sprovedbu ovog mirovnog plana, trošeći ukupno 30 milijardi dolara – ili 6 milijardi dolara godišnje – u razdoblju od pet godina za financiranje projekata u ‘Novoj Palestini’.

SAD bi platio 20 posto troškova za takve projekte, ili 1,2 milijarde dolara godišnje, 10 posto EU, dok bi neimenovane zemlje zaljeva financirale najveći dio od 70 posto.

Za usporedbu, Sjedinjene Države trenutno daju Izraelu 3,8 milijardi dolara godišnje za vojnu pomoć kao dio rekordnog desetogodišnjeg ugovora potpisanog 2016. godine.

‘Novoj Palestini’ ne bi bilo dopušteno da stvori vojsku, već samo zadržavanje policijskih snaga. Sporazum o zaštiti bi bio potpisan između Izraela i ‘Nove Palestine’ u kojem se navodi da će mlada država platiti Izraelu da je brani od mogućih stranih napada. Arapske države također bi doprinijele isplatama Izraelu u zamjenu za zaštitu ‘Nove Palestine’ ako bude potrebno.

Kazne i novac

Kada se sporazum potpiše, Hamas kao vladajuća stranka u Gazi i glavni naoružani palestinski pokret otpora, morat će predati svo oružje, uključujući i lično naoružanje, egipatskim vlastima.

Granice Pojasa Gaze ponovno bi se otvorile za trgovinu s vanjskim svijetom preko izraelskih terminala i prijelaza. Dok se ne izgradi luka i aerodrom na palestinskim zemljama, Palestinci će moći koristiti izraelske aerodrome i morske luke.

Ako bi Hamas i Islamski džihad odbili potpisati ovaj sporazum, protiv njih bi bio pokrenut rat uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Također, neki drugi mediji su otkrili da je Donald Trump zaprijetio arapskim vladarima da će biti ugrožena njihova vladavina ako ne podrže njegov “Sporazuma stoljeća”.

saff.ba