10.8 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

Izraelski list izrazio negodovanje što talibani uspostavljaju diplomatske odnose s muslimanskim državama

Utjecajni izraelski list ”Jerusalem Post” izrazio je negodovanje što talibani (IEA) uspostavljaju diplomatske odnose s muslimanskim i drugim međunarodnim državama, sugerirajući da će to naštetiti ”legitimnoj Vladi Afganistana”.

”Politički šef talibana sastao je se sa visokim diplomatama iz raznih zemalja uključujući Rusiju, Indoneziju i Norvešku, satima nakon potpisivanja sporazuma s Washingtonom o okončanju rata u Afganistanu, a predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je kako će se uskoro lično sastati s islamističkim pobunjenicima”, piše Jerusalem Post.

”Baradar se u Dohi sastao s ministrima vanjskih poslova iz Turske, Uzbekistana i Norveške, zajedno s diplomatama iz Rusije, Indonezije i susjednih naroda, što nagovještava odlučnost grupe da osigura međunarodni legitimitet”, navodi se u tekstu.

List ističe: ”Donald Trump je naišao na oštre kritike zbog sporazuma svog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona koji je u tvitu rekao da je “potpisivanje ovog sporazuma s talibanima neprihvatljiv rizik za američko civilno stanovništvo”.

”Tokom posljednje dvije godine izravnih pregovora sa Sjedinjenim Državama, talibanski politički čelnici ostvarili su izravne kontakte s Pakistanom, Rusijom, Kinom, Njemačkom i islamskim državama, što je korak koji predstavlja direktnu prijetnju legitimnoj vladi afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija”, zaključuje Jerusalem Post.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes