Aluf Benn, glavni urednik izraelskih novina Haaretz, opisao je trenutnu vojnu operaciju u Gazi kao najneuspješniji i najgluplji rat koji je Izrael vodio u usporedbi s Drugim libanskim ratom i prethodnim ratovima u Gazi.

Ono što se dogodilo je “ozbiljan vojni i diplomatski neuspjeh koji je razotkrio velike vojne neuspjehe u pripremama i djelovanju izraelske vojske i političku zbunjenost zbrkane i nemoćne vlade”, naglasio je Benn u svojoj analizi.

Benn je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da naredi hitni prekid ovog rata, umjesto da “gubi vrijeme u uzaludnom nastojanju da ostvari imaginarnu pobjedu, uprkos tome što to uzrokuje smrti i razaranje u Gazi i ugrožava živote u Izraelu.”

Da smo u boljem svijetu, dodaje autor, bilo bi primjereno tražiti od Netanyahua da naredi temeljitu čistku u redovima izraelske vojske. Međutim, ”optuženi za krivično djelo, koji se bori da zadrži službeni stan u Ulici Balfour u Jerusalemu, (misleći na premijera Netanyahua) nema autoritet, a ni političku moć da vodi tako neophodnu promjenu”, navodi Benn.

Pet aspekata neuspjeha

Benn je identificirao pet aspekata najvažnijih neuspjeha koji su do sada otkriveni u pripremama i vođenju rata:

Prvo, Izrael je svoju vojnu pažnju tokom protekle decenije usmjerio na sjever i sukob s Libanom i Sirijom. Na Gazu se posmatralo kao na sekundarni front čije se pitanje može riješiti ekonomskim mjerama. Hamas je smatran samo lošim susjedom, ali slabim i izoliranim susjedom, a jedino pitanje koje je brinulo izraelsko javno mnijenje vezano za Gazu bilo je stalna rasprava o povratku izraelskih zatvorenika i tijela vojnika. Nijedan obavještajni dužnosnik nije upozorio, barem koliko je poznato, da bi Hamas mogao jednostavnim naporima pobjeći iz kaveza u koji ga je smjestio Izrael i preuzeti vodstvo u palestinskoj borbi za Al-Aksu, a da ne spominjemo njegov uspjeh u širenju jaza između Izraela i administracije novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Drugo, zbog obavještajnog neuspjeha u procjeni Hamasovih namjera i sposobnosti, što se smatra taktičkim obavještajnim neuspjehom, postalo je jasno da izraelska vojska nije imala pojma kako paralizirati i neutralizirati Hamasove sposobnosti. Ako pretpostavimo da je 100, 200 ili čak 300 boraca ubijeno u trenutnom ratu, to neće srušiti Hamasovu vladavinu niti njegove sisteme vođenja i neće paralizirati njegovu sposobnost da ispaljuje rakete na Izrael.

Treće, Hamas je nanio veliku štetu načinu odvijanja života u Tel Avivu i na jugu, a čini se da vojska to ne može zaustaviti sedmicu i više od pucnjave.

Četvrto, izraelske kopnene snage imale su samo marginalnu ulogu u pokušaju da prevare i zbune neprijatelja i navedu ih da se spuste do tunela u nadi da će biti opkoljeni zračnim udarima. Čini se da to nije uspjelo, jer u tunelima koji su bombardirani nije bio veliki broj Hamasovih boraca.

Peto, autor je spomenuo upozorenje general-majora (rez.) Yitzhaka Bricka, najglasnijeg kritičara oficira izraelske vojske u posljednjih nekoliko godina, koji je upozorio da će sljedeći rat biti na domaćem frontu i da Izrael možda neće pronaći način da odgovori na napade hiljadama projektila i da njegove kopnene snage nisu u stanju da se bore. Ističe da je on u to vrijeme govorio o ratu s Hezbollahom, a sada je ovdje Hamas, koji ima skromne sposobnosti u odnosu na Hezbollah, što potvrđuje predviđanja tog komandanta, smatra autor.

Benn je svoju podužu analizu zaključio riječima da je bolje da Netanyahu sada, uprkos tim skromnim ostvarenjima, pruži Bidenu priliku da ostvari postignuće, iako malo, tako što će pozvati na hitni prekid vatre kojem teži američki predsjednik.

Al Jazeera