Izraelski avioni i helikopteri napali ciljeve Hamasa u Gazi

0
140
epa05084609 An Israeli Apache attack helicopter flies over burning material during an air show for the graduation ceremony of new Israeli Airforce pilots at the Hatzerim Air Force base, outside Beersheva, in southern Israel, 31 December 2015. EPA/ABIR SULTAN

Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su više ciljeva u Pojasu Gaze, kao odgovor na raketu ispaljenu sa te palestinske teritorije, saopćila je izraelska vojska.

Izvještaja o mogućim povredama nije bilo, mada od nekoliko oružanih organizacija koje djeluje u toj enklavi, Izrael smatra Hamas, koji vlada Gazom, odgovornim za raketnu vatru i obično napada mete Hamasa u znak odmazde.

Kako je navela vojska, pogođena su postrojenja za proizvodnju oružja, podzemna infrastruktura i poligon za obuku pomorskih snaga Hamasa.

Kasno u subotu navečer palestinski pripadnici oružanih grupa su ispalili raketu ka Izraelu, zbog čega su se oglasile sirene za zračnu uzbunu u gradu Ashkelonu, na jugu zemlje.

Izraelska policija je rekla da je bilo štete u području tog grada, udaljenog desetak kilometara od Gaze, ali da nije bilo ranjenih.

Izraelski mediji su javili da je pogođena jedna fabrika.

Izrael i Hamas, organizacija koja teži uništenju Izraela, ljuti su neprijatelji i ratovali su tri puta, a više puta su izbijali manji sukobi od kako je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi od snaga lojalnih umjerenijem Fatahu 2007. godine.

Izvor: Agencije