Izrael lobirao da SAD odustane od prodaje aviona F-35 Turskoj

0
281
Lt Cmdr Chris Tabert, Air Test and Evaluation Squadron (VX) 23, pilots Navy F-35C test aircraft CF-02 on Flt 595 for an external GBU-31 flutter and Flying Qualities test flight from Naval Air Station Patuxent River, Maryland, April 10, 2018.

Izrael je potajno lobirao kod administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi blokirao Tursku da kupi borbene avione F-35, i time održi vojnu prednost u regiji, objavili su izraelski mediji, prenosi Anadolija.

Izrael je počeo nagovarati Bijelu kuću da izbaci Ankaru iz programa F-35 ubrzo nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odobrio kupovinu raketnog odbrambenog sistema S-400 od Rusije, objavio je u četvrtak izraelski Channel 12.

„Vršen je pritisak na Washington da otkaže prodaju naprednih aviona F-35“, naveo je ovaj medij.

Turska je suspendovana iz programa F-35 u julu ove godine, a američka administracija tvrdi da će ruski S-400 ugroziti sigurnost aviona F-35.

Izrael kupuje najmanje 50 aviona F-35

Turska negira tu tvrdnju, dodajući da je godinama neuspješno pokušavala kupiti raketni odbrambeni sistem Patriot od SAD-a, prije nego što se okrenula S-400.

U posljednje dvije godine, Izrael je počeo kupovati F-35 od SAD-a, što ga je učinilo jedinom zemljom na Bliskom istoku koja posjeduje tu vrstu borbenih aviona.

Izraelska vlada potpisala je sporazume s američkim proizvođačem Lockheed Martin o kupovini najmanje 50 aviona F-35, koristeći američka sredstva pomoći.

Avioni će biti isporučivani u serijama od dvije i tri letjelice do 2024. godine.

Izvor: Agencije