Izrael brine što je Trump napustio Kurde

Izbor urednika

Iskrenost – srž svakog ibadeta, ključ uspjeha i uvjet ispravnosti svakog djela?

Zaista iskrenost zauzima posebno mjesto u islamu, čini njegovu glavnicu, srž je svakog ibadeta, ključ uspjeha poslaničke misije i uvjet ispravnosti svakog djela. Uzvišeni kaže: “A naređeno im je...

Zbog čega je važno učiti islamsku akidu

Važnost islamske akide se očituje kroz brojne stvari, kao na primjer: 1. Naša potreba za ovom akidom je iznad svake potrebe… …nužnost ove akide je iznad svake nužde,...

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu (3 DIO)

Na svakom sastanku s američkim dužnosnicima Mulla Baradar predvodio bi svoj ugledni talibanski diplomatski tim. I dok su dvije strane bile na sastanku u...

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu (2 DIO)

“Prijatelji koji su s nama u prvim džihadskim redovima, ne primaju platu. Ali mi se brinemo za njih i njihove troškove. A ako uzmu...

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države....

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji se u posljednje tri godine jako oslanjao na predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i zahvaljujući tome postigao dosta na diplomatskom planu, sada je u nedoumici zbog povlačenja američke vojske iz sjeveroistočne Sirije, prenosi Beta.

Agencija, koja se poziva na AP, navodi da takvim potezom SAD je u osnovi napustio kurdske saveznike i raste strah da bi najveći neprijatelj Izraela, Iran, mogao biti ohrabren nastojanjem Washingtona da se drži podalje od regiona.

Bivši ambasador SAD-a u Izraelu Daniel Shapiro ocijenio je da se Izraelci sada suočavaju sa „teškom realnošću da Trumpovi izolacionistički instinkti i njegovo haotično impulsivno donošenje odluka može biti vrlo štetno po njihove interese”.

Saradnja Netanyahua i Trumpa

To je iznenađujući preokret za Netanyahua koji je bio jedan od najvećih Trumpovih pristalica u međunarodnoj areni.

Savezništvo je dovelo do Trumpove odluke da prekine sa decenijskom politikom SAD-a i prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela u decembru 2017. i naredne godine u maju preseli ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u taj grad, što je izazvalo gnjev Palestinaca.

Trump se također povukao iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom koji je Izrael označio kao slab i neefikasan.

On je branio Izrael od mnogih kritičara u UN i početkom ove godine priznao izraelsku okupaciju Golanske visoravni osvojenu od Sirije u ratu 1967.

Netanyahu je stalno isticao da je Trump najbolji prijatelj kojeg je Izrael ikada imao u Bijeloj kući ali su stvari počele da se mijenjaju kada nije uspio, poslije parlamentarnih izbora u aprilu, da obrazuje vladajuću koaliciju, pa se ponovo glasalo 17. septembra i opet nema pobjednika.

Tokom kampanje za izbore u aprilu Trump nije krio koga podržava i pozvao je izraelskog lidera u Bijelu kuću kada je objavljivao priznanje aneksije Golana.

Kraj savezništva

Međutim, tokom ponovne izborne trke Trump se distancirao i pošto Netanyahu nije uspio da osvoji većinu lider SAD-a je nastojao, kako se čini, da umanji značaj prijateljstva govoreći: “Naši odnosi su s Izraelom, tako da ćemo vidjeti šta će se desiti”.

Zabrinutost je još više rasla nakon čitavog niza poteza u kojima je Trump nastojao da se udalji od mogućih vojnih sukoba, pa je u junu zaustavio planirani napad na Iran u odgovoru na obaranje američkog drona.

On je takođe odustao od vojne akcije poslije navodnog iranskog napada na saudijska naftna postrojenja u septembru, rekavši da ne želi rat.

Potom je ove sedmice iznenada povukao američke vojnike iz kurdskih područja na sjeveroistoku Sirije otvarajući put za tursku invaziju, čiji je cilj da porazi Kurde, američke saveznike u borbi protiv organizacije ISIL.

Trump je branio taj potez, rekavši da SAD ne bi trebalo da se bore i održavaju poredak na Bliskom istoku ali je navodno iznenadio izraelske zvaničnike.

Agecija dalje navodi da postoji strah da Trumpove akcije ili nedostatak akcija, mogu da ohrabre Iran da pojača ono što Izrael smatra agresivnom i neprijateljskom aktivnošću u Siriji, Libanu i Iraku.

‘Diplomatski neuspjeha izraelskog premijera’

Izraelski zvaničnici su odbili da komentarišu Trumpovu odluku o sjevernoj Siriji ali su rekli da su odnosi SAD-a i dalje snažni i da je Izrael više nego sposoban da se sam brani.

“Izraelska vojska je spremna da spriječi svaku prijetnju, defanzivno i ofanzivno razornom snagom”, rekao je danas Netanyahu, istakavši da će se “Izrael braniti, sam protiv svake prijetnje”.

Međutim, iako izraelski zvaničnici nisu otvoreno kritikovali Trampa, američko povlačenje iz Sirije je otvorilo pitanja o Netanyahuovom bliskom savezništvu.

Ono je udaljilo neke od tradicionalnih pristalica Izraela u Demokratskoj stranci SAD-a i liberalnoj jevrejskoj američkoj zajednici, a također je izazvalo neslaganje sa saveznicama u Evropi.

“Iz perspektive Jerusalema to je još jedan znak upozorenja da se ovom predsjedniku, do nedavno pradstavljanom kao najvećim prijateljem ikada u Washingtonu, ne može vjerovati”, napisao je komentator izraelskog lista Hareetz Amos Harel.

Ofer Shelah, poslanik iz saveza partija centra Plavo bijelo, glavnog rivala Netanyahuovog konzervativnog Likuda, rekao je da su događaji u sjeveroistočnoj Siriji samo dodatni dokazi o nastavku diplomatskog neuspjeha Benjamina Netanyahua.

Izvor: Agencije

Vijesti

Libija: GNA osvojila Međunarodni aerodrom u Tripoliju

Libijska vojska (GNA) je saopćila da je preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju koji je bio pod okupacijom nelegitimnih militantnih snaga koje sa...

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s...

Turska naručila rusku vojnu opremu vrijednu milijardu dolara

Narudžbe ruske vojne opreme od Turske procjenjuju se na približno milijardu dolara, izjavio je u intervjuu turskoj televiziji Ekoturk šef savezne službe Rusije za vojno-tehnološku saradnju Dmitrij Šugajev. "Danas...

Talibani oštro osudili šiijsko skrnavljenje mezara halife Omera bin Abdulaziza

Šiijske milicije koje ratuju u redovima režima Bashara al-Assada su u sirijskoj pokrajini Idlib otkopale mezar i ukrale posmrtne ostatke petog pravednog halife Omera...

Libija: GNA na putu da potpuno okruži Haftarove snage u Međunarodnom aerodromu južno od Tripolija

Snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije (GNA) su saopćile da su militanti koje predvodi general Khalifa Haftar potjerani iz okoline aerodroma u Tripoliju, te da...

Pokret ‘Ne mogu disati’ širi se SAD-om nakon ubistva u Minneapolisu

U petak je uhapšen Derek Chauvin, policajac koji je izveo nasilni zahvat nad 46-godišnjim Floydom pritisnuvši mu vrat koljenom nakon čega je Floyd,  koji je jecao...

More Recipes Like This