Izrael brine što je Trump napustio Kurde

Izbor urednika

Kakva je bila zastava Poslanika alejhisselam?

Živimo u vremenu kada su muslimani iskušani bolešću ruvejbida propagande, gdje mnogi fanatici sa oskudnim ili nikakvim šerijatskim znanjem, ali sa puno bolesnih ambicija...

Šejh Abdul-Aziz et-Tarifi: U ostavljanju džihada i neudjeljivanju u svrhe džihada je propast za ummet

Poznati saudijski šejh Abdul-Aziz et-Tarifi, tumačeći ajete o udjeljivanju i borbi na Allahovom putu kaže: وانفقوا في سبيل الله ولا تلقوا بايديكم الى التهلكة „I udjeljujte...

Sirija: Pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen napad na osu Al-Fatira

U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava...

Predznak Sudnjeg dana: Nepovjerenje prema povjerljivom i davanje povjerenja prevarantima

Govorili smo već da je od predznaka Sudnjeg dana gubljenje emaneta i povjerenja1, kao i povjeravanje odgovornosti onome ko je nije dostojan, a predznaci su također...

Sirijski pobunjenici granatirali okupljanja i sjedišta milicija povezanih s Rusijom

Danas, u srijedu, sirijske opozicione grupe na jugu Idliba granatirale su više vojnih lokacija milicija povezanih s Rusjom, kao odgovor na tekuća kršenja primirja...

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji se u posljednje tri godine jako oslanjao na predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i zahvaljujući tome postigao dosta na diplomatskom planu, sada je u nedoumici zbog povlačenja američke vojske iz sjeveroistočne Sirije, prenosi Beta.

Agencija, koja se poziva na AP, navodi da takvim potezom SAD je u osnovi napustio kurdske saveznike i raste strah da bi najveći neprijatelj Izraela, Iran, mogao biti ohrabren nastojanjem Washingtona da se drži podalje od regiona.

Bivši ambasador SAD-a u Izraelu Daniel Shapiro ocijenio je da se Izraelci sada suočavaju sa „teškom realnošću da Trumpovi izolacionistički instinkti i njegovo haotično impulsivno donošenje odluka može biti vrlo štetno po njihove interese”.

Saradnja Netanyahua i Trumpa

To je iznenađujući preokret za Netanyahua koji je bio jedan od najvećih Trumpovih pristalica u međunarodnoj areni.

Savezništvo je dovelo do Trumpove odluke da prekine sa decenijskom politikom SAD-a i prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela u decembru 2017. i naredne godine u maju preseli ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u taj grad, što je izazvalo gnjev Palestinaca.

Trump se također povukao iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom koji je Izrael označio kao slab i neefikasan.

On je branio Izrael od mnogih kritičara u UN i početkom ove godine priznao izraelsku okupaciju Golanske visoravni osvojenu od Sirije u ratu 1967.

Netanyahu je stalno isticao da je Trump najbolji prijatelj kojeg je Izrael ikada imao u Bijeloj kući ali su stvari počele da se mijenjaju kada nije uspio, poslije parlamentarnih izbora u aprilu, da obrazuje vladajuću koaliciju, pa se ponovo glasalo 17. septembra i opet nema pobjednika.

Tokom kampanje za izbore u aprilu Trump nije krio koga podržava i pozvao je izraelskog lidera u Bijelu kuću kada je objavljivao priznanje aneksije Golana.

Kraj savezništva

Međutim, tokom ponovne izborne trke Trump se distancirao i pošto Netanyahu nije uspio da osvoji većinu lider SAD-a je nastojao, kako se čini, da umanji značaj prijateljstva govoreći: “Naši odnosi su s Izraelom, tako da ćemo vidjeti šta će se desiti”.

Zabrinutost je još više rasla nakon čitavog niza poteza u kojima je Trump nastojao da se udalji od mogućih vojnih sukoba, pa je u junu zaustavio planirani napad na Iran u odgovoru na obaranje američkog drona.

On je takođe odustao od vojne akcije poslije navodnog iranskog napada na saudijska naftna postrojenja u septembru, rekavši da ne želi rat.

Potom je ove sedmice iznenada povukao američke vojnike iz kurdskih područja na sjeveroistoku Sirije otvarajući put za tursku invaziju, čiji je cilj da porazi Kurde, američke saveznike u borbi protiv organizacije ISIL.

Trump je branio taj potez, rekavši da SAD ne bi trebalo da se bore i održavaju poredak na Bliskom istoku ali je navodno iznenadio izraelske zvaničnike.

Agecija dalje navodi da postoji strah da Trumpove akcije ili nedostatak akcija, mogu da ohrabre Iran da pojača ono što Izrael smatra agresivnom i neprijateljskom aktivnošću u Siriji, Libanu i Iraku.

‘Diplomatski neuspjeha izraelskog premijera’

Izraelski zvaničnici su odbili da komentarišu Trumpovu odluku o sjevernoj Siriji ali su rekli da su odnosi SAD-a i dalje snažni i da je Izrael više nego sposoban da se sam brani.

“Izraelska vojska je spremna da spriječi svaku prijetnju, defanzivno i ofanzivno razornom snagom”, rekao je danas Netanyahu, istakavši da će se “Izrael braniti, sam protiv svake prijetnje”.

Međutim, iako izraelski zvaničnici nisu otvoreno kritikovali Trampa, američko povlačenje iz Sirije je otvorilo pitanja o Netanyahuovom bliskom savezništvu.

Ono je udaljilo neke od tradicionalnih pristalica Izraela u Demokratskoj stranci SAD-a i liberalnoj jevrejskoj američkoj zajednici, a također je izazvalo neslaganje sa saveznicama u Evropi.

“Iz perspektive Jerusalema to je još jedan znak upozorenja da se ovom predsjedniku, do nedavno pradstavljanom kao najvećim prijateljem ikada u Washingtonu, ne može vjerovati”, napisao je komentator izraelskog lista Hareetz Amos Harel.

Ofer Shelah, poslanik iz saveza partija centra Plavo bijelo, glavnog rivala Netanyahuovog konzervativnog Likuda, rekao je da su događaji u sjeveroistočnoj Siriji samo dodatni dokazi o nastavku diplomatskog neuspjeha Benjamina Netanyahua.

Izvor: Agencije

Vijesti

Preko 100 afganistanskih vojnika se priključilo talibanima u Balkhu i Nangarharu

U Afganistanu se samo ove sedmice preko 100 vojnika predalo i priključilo talibanima (IEA) i to u više pokrajina, a najveći broj promjene strane...

Najviše Izraelaca među arapskim državama želi posjetiti UAE

Anketa provedena među Izraelcima pokazala je kako čekaju da mogu posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i da se nadaju da će posjetiti Liban i...

Tokom vladavine Netanyahua ubijeno skoro 3.500 i ranjeno desetine hiljada Palestinaca

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom premijera Benjamina Netanyahua u čijem mandatu su izraelske snage...

Talibani: Ako pregovori ne uspiju, pokrećemo definitivno vojno preuzimanje države

Izravni pregovori između vlade Afganistana, koju su prije 19 godina uspostavili Amerikanci, i talibana, započeli su tokom vikenda. Unutarafganistanski razgovori bili su izravni rezultat sporazuma postignutog...

Talibani u Ghazniju uhapsili vladinog političara i oduzeli mu 80 kilograma zlata

Prema izvještajima, talibani su u utorak izveli raciju u distriktu Garabagh, u afganistanskoj pokrajini Ghazni, prilikom čega su uhapsili prvog zamjenika predsjednika vladinog parlamenta,...

Katar odbacio uspostavu diplomatskih odnosa sa Izraelom

Normaliziranje odnosa sa Izraelom „ne može biti odgovor“ izraelsko-palestinskog spora, navela je katarska zvaničnica i dodala kako se Doha neće pridružiti drugim državama Zaljeva u uspostavljanju...

More Recipes Like This