IYI partija: Nova turska misija u Afganistanu mogla bi nas dovesti do rata s talibanima

Nuri Okutan, mandatar u Velikoj nacionalnoj skupštini Turske i viši čelnik nacionalnističko-kemalističke stranke IYI, kritikovao je predsjednika Erdogana izjavivši da nova vojna misija Turske u Afganistanu nosi rizik od direktnog rata s talibanima.

Nakon poruka predsjednika Erdogana da će turska vojska ostati u Afganistanu, Nuri Okutan dao je nekoliko izjava za medije:

“Očigledna je mogućnost da će vojna misija koju je Turska obećala dovesti do rata s talibanima. Turska ne bi trebala preuzimati ovaj rizik.” rekao je.

”Vidljivo je da je vlada započela s određenim ustupcima protiv interesa naše zemlje kako bi odnose sa SAD-om dovela do željene razine tijekom mandata novog predsjednika Bidena. Jedan od njih je i pokušaj Turske da preuzme sigurnost međunorodnog aerodroma u Kabulu povlačenjem NATO misije i američkih trupa iz Afganistana.

Nažalost, Turska je žrtva potrebe vlade za prisilnim i obaveznim pomirenjem sa Sjedinjenim Državama. U ovom trenutku čini se da je naša zemlja uvučena u poziciju korisnog saveznika SAD-a, gdje je izgubila svoje strateško partnerstvo i savezništvo.

Jasno je da je prva meta talibana, za koje se zna da su uspostavili dominaciju nad velikim dijelovima zemlje i žele da se sve strane snage povuku, uključujući turske vojne elemente, zauzimanje Kabula i nekih drugih centara. Uz pretpostavku da bi Turska osiguravala aerodrom u Kabulu, čini se neizbježnim da ćemo doći u sukob s talibanima i postati faktor unutarnjeg sukoba, pa čak i rata. Nažalost, najučinkovitija sila u Afganistanu su talibani. Očigledna je mogućnost da će ovo dovesti do sukoba s s njima. Turska ne bi trebala preuzimati ovaj rizik.

Ono što trebamo pokazati (talibanima) je naše prijateljstvo, bratstvo i dobra volja. Neprihvatljivo je da se naša država suprotstavi prijateljskoj zemlji i bratskom narodu radi zaštite moći od Bidenove srdžbe. Naša bi zemlja bi trebala poduzeti humanitarnu i mirovno-orijentiranu diplomatsku misiju, što je najbolje što može i treba učiniti u Afganistanu, s kojim ima bliske historijske odnose i vjerske i kulturne afinitete. Biti element unutarnjeg sukoba na strani jedne od strana možda je u interesu Sjedinjenih Država, ali neće koristiti Turskoj ni narodu Afganistana.”

Ummet Press

Komentariši