Irska, Norveška i Turska traže da UN produži isporuku pomoći Siriji

Ministri vanjskih poslova Irske, Norveške i Turske izjavili su da mora da se nastavi isporuka pomoći iz Turske u sjeverozapadnu Siriju pod kontrolom pobunjenika, upozoravajući da prijeti humanitarna kriza ako se zatvori taj jedini prelaz za doturanje pomoći.

Zamjenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim narodima rekao je u Vijeću sigurnosti da Moskva ne vidi razlog za nastavljanje isporuke humanitarne pomoći preko prelaza u Turskoj, Bab al-Hawa, prenosi Beta.

On je optužio Zapad i UN da ne ulažu dovoljno napora da proslijede takvu pomoć iz Damaska, glavnog grada Sirije.

UN treba 10. jula da glasa o tome da li da se nastavi odobrenje za isporuke prekogranične pomoći preko Turske.

Irska i Norveška, dvije nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, rade na tome da ostane otvoren prelaz Bab al-Hawa.

Potrebna pomoć

Ministri vanjskih poslova posjetili su tu graničnu oblast u srijedu prije razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u Ankari.

Norveška šefica diplomatije Anniken Huitfeldt rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare da četiri miliona Sirijaca ima potrebu za humanitarnom pomoći koja prolazi preko granice, upozoravajući da je situacija u Siriji sve gora.

Cavusoglu je rekao da je razgovarao o isporuci pomoći sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim kad je bio u Ankari prošle sedmice. On je rekao da će nastaviti napore da uvjere rusku stranu u narednom periodu.

Početkom jula 2020. Kina i Rusija uložile su veto na UN rezoluciju kojom bi se zadržala dva granična prelaza iz Turske za isporuku humanitarne pomoći u sirijsku provinciju Idlib. Nekoliko dana kasnije Vijeće sigurnosti UN-a je odobrilo isporuku pomoći preko samo jednog od ta dva prelaza Bab al-Hawa.

Taj jednogodišnji mandat produžen je na godinu dana 9. jula 2021.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši