Iranski „nedržavni partneri“ smatraju se glavnim igračima u narastajućim tenzijama između Washingtona i Irana, i moguće je da će biti upotrijebljeni za dodatno eskaliranje. Iran pruža podršku i naoružava brojne milicije i terorističke grupe kako bi destabilizirali zemlje širom Bliskog istoka, s ciljem stvaranja nesigurnsoti i postavljanja izazova pred SAD, piše u članku Washington Posta. No, koliko Iran stvarno ima utjecaja na te svoje marionetske grupe, pitaju se autori članka.

Prekogranični utjecaj Iran širi preko mreže militantnih grupa

Odmah po preuzimanju vlasti u Iranu, Homeini je započeo izgradnju mreže „nedržavnih saveznika“ na Bliskom istoku; tokom devedesetih iranski režim je učvrstio veze s tim grupama pružajući im vojnu obuku, opskrbljujući ih naoružanjem i novcem. Danas iranska „nedržavna veza“, prema izvještajima, broji oko 200.000 boraca, piše Washington Post.

Ova mreža je kamen temeljac iranske strategije nacionalne sigurnosti. Te grupe omogućavaju Iranu da ostvaruje svoj utjecaj žirom Bliskog istoka i Južne Azije, i pružaju Iranu priliku da vrše pritisak i da igraju na različitim poljima.

Iranski utjecaj izvan granica je relativno ograničen, ali neke od tih grupa u mreži predstavljaju teheranskom režimu kanal preko kojeg se povezuju sa područjima kao što su Afrika i Latinska Amerika. Bez te mreže iranski utjecaj u svijetu bi bio znatno više ograničen i aktivnosti iranskog režima predstavljale bi mnogo manji izazov za potencijalne protivnike.

Odgovornost iranskog režima za djela milicija

Iranski „nedržavni partneri“, kao ih nazivaju autori članka, nisu monolitan blok. Većinu tih grupa nije osnovao iranski režim, mnoge od njih su ideološki veoma bliske iranskom režimu, ali samo neke  primaju direktne naredbe iz Teherana.

Neke od tih grupa, kao što je pokret Husi, rado primaju iransku pomoć u naoružanju i novcu, čak su i obučavani od strane hezbolahovih instruktora, ali ne postupaju uvijek po insturkcijama iranskog režima. Tako su Husijevci osvojili glavni grad Jemena, uprkost tome što su od službenog Teherana, koji se plašio da se to može negativno odraziti na interese iranskog režima, dobili instrukcije da to ne čine.

U svjetlu rastućih tenzija na Bliskom istoku i kritike službenog Washingtona na račun iranske mreže militantnih grupa, navodi se u članku, neophodno je dobro ispitati koliko je duboka veza između iranskog režima i tih grupa.

Saznanje o tome koliko su čvrste veze iranskog režima sa nekom od tih organizacija, pomoći će istražiteljima pomoći u praćenju tragova ka Teheranu, dok će razumijevanje do kojeg nivoa iranski režim ima kontrolu nad ti grupama pomoći da se pravilno odredi do koje mjere je iran odgovoran za trenutne napade i potencijalne provokacije od strane tih grupa, smatraju autori članka.

Abdullah Nasup/saff.ba