General Amir-Ali Hajizadeh, komandant iranskih zračnih snaga, prihvatio je potpunu odgovornost za obaranje ukrajinskog aviona nedugo nakon polijetanja s Aerodroma Teheran pri čemu je poginulo 176 osoba.

On je prihvatio svu odgovornost za tragediju. Hajizadeh je objasnio da se nesreća dogodila u trenutku dok su iščekivali potencijalni napad Amerike.

“Kada sam čuo za pad ukrajinskog aviona, želio sam da umrem”, rekao je on na današnjoj konferencije za medije.

Kako se navodi u prvim izjavama, ukrajinski avion je identifikovan kao dolazeći projektil, što je rezultiralo tragedijom.

Iran je danas zvanično priznao da su njegove vojne snage u utorak “nenamjerno” srušile avion sa 176 putnika i članova posade u blizini Teherana nedugo nakon polijetanja

U Boeingu 737 ukrajinske aviokompanije stradalo je 82 Iranaca, 63 Kanađanina i 11 Ukrajinaca.

Snimci mobitelima koje su nakon pada zrakoplovima napravili obični Iranci i koje kruže među njima na Twitteru pokazuju da je pad aviona popraćen eksplozijom, prenosi agencija Hina.

Iran je u četvrtak objavio da će pregledati podatke iz crnih kutija kako bi utvrdio što se dogodilo, iako je tada naveo da bi proces mogao trajati jedan do dva mjeseca.

Teheran je tada naveo da bi mogao za pomoć pitati Rusiju, Kanadu, Francusku i Ukrajinu u nastojanju koje bi moglo potrajati godinu do dvije dana.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani potvrdio je u subotu kako njegova zemlje “duboko” žali što je srušila ukrajinski avion te se, po njegovim riječima, “dogodila velika tragedija i neoprostiva pogreška”.

“Interna istraga oružanih snaga zaključila je nažalost da je greškom ispaljena raketa koja je izazvala rušenje ukrajinskog aviona i smrt 176 nevinih ljudi”, napisao je Rouhani na Twitteru dodavši da se “istraga nastavlja kako bi se krivce privelo pravdi”.

Objavljen snimak trenutka kada je iranska raketa pogodila ukrajinski civilni avion