33.8 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Iran: Blokada interneta donijela velike štete ekonomiji

Uskraćivanjem pristupa internetu u Iranu, usred protesta zbog povećanja cijena goriva, pričinjena je finansijska šteta u sektoru e-trgovine u vrijednosti od najmanje 700 miliona dolara, javlja Anadolija.

Kako piše Iranska novinska agencija (IRNA), Agencija za e-trgovinu Irana je saopćila da je već 10 dana uskraćen pristup internetu u toj zemlji.

U saopćenju se navodi da je prekid interneta u tom periodu uzrokovao finansijsku štetu u sektoru e-trgovine gotovo 3.000 milijarde iranskih rijala, odnosno 700 miliona dolara.

Pristup internetu je blokiran odlukom Vijeća za nacionalnu sigurnost Irana kako bi se spriječile demonstracije u zemlji.

Šteta na mnogim objektima

Amnesty International je objavio da su najmanje 143 osobe poginule tokom protesta u Iranu koji su uslijedili kao odgovor na poskupljenje goriva.

Ekonomska situacija u Iranu otežana je nakon američkih sankcija, a stanovništvo je, nakon što je najavljeno značajno poskupljenje goriva, 15. novembra u mnogim gradovima izašlo na ulice.

Tokom demonstracija je nanesena značajna šteta na mnogim objektima, a nakon što su sukobi eskalirali u prošlu subotu, vlasti su ograničile pristup internetu.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes