32.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Irak: Šiijske milicije u raketnom napadu ubile turskog vojnika

U raketnom napadu na tursku vojnu bazu na sjeveru Iraka stradao je jedan vojnik, objavilo je tursko ministarstvo odbrane. Sumnja se da iza napade stoje proiranske šiitske milicije, koje su prethodno prijetile turskim snagama.

Ministarstvo odbrane objavilo je da je večeras izveden raketni napad na područje baze Bašika na sjeveru Iraka.

“Jedna od tri ispaljene rakete pala je u područje baze, a druge dvije u selo. Jedan hrabri suborac je stradao, a dijete koje je živjelo u selu povrijeđeno je u napadu,” saopštilo je ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane navodi dalje da je u regiju odmah poslata naoružana bespilotna letjelica kako bi nadzirala šire okruženje i poduzela mjere sigurnosti.

“U regiji je poslata bespilotna letjelica i odmah su poduzete potrebne mjere. Želimo Allahovu milost našem hrabrom šehidu, našu sućut i strpljenje dragocjenoj porodici i turskim oružanim snagama i hitno ozdravljenje našem ozlijeđenom djetetu, ” navodi se u Twitter saopštenju ministarstva.

Iako još uvijek nema zvaničnih saopštenja o tome ko stoji iza napada, smatra se kako bi to mogle biti proiranske milicije zajedno sa teroristima PKK.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovarao je s iračkim kurdskim premijerom Masrourom Barzanijem, dodajući da je Barzani izvijestio Cavusoglua o napadima na Erbil i Bašiku, te izrazio sućut za smrt vojnika, izjavili su diplomatski izvori.

Bivši irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari, istaknuta politička ličnost u regiji, u međuvremenu je optužio “miliciju” da stoji iza napada.

Šiitski militanti koji su usko povezani s Iranom prethodno su uputili prijetnje Turskoj i obećali napasti njezinu vojsku ako se njihove operacije u Ninivi i Sindžaru nastave, postavljajući osnovu za moguću pojačanu saradnju između terorističke Kurdistanske radničke partije, poznatije kao PKK i terorističkih šiitskih milicija koje podržava Iran.

Proiranska milicija Harakat Hezbollah al-Nujaba (HHN) objavila je nedavno prijeteću izjavu u kojoj prijeti Turskoj vojnim posljedicama ako nastavi s operacijama protiv militanata PKK u Ninivi i Sindžaru.

Turska je u prošlosti umanjivala prijetnju koja dolazi od proiranskih grupa, nastojeći se fokusirati na PKK. Međutim, sa posljednjim događajima ovo bi se moglo promijeniti.

Novazora.com

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes