30 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Indonezija – ekonomski najmoćnija muslimanska zemlja u svijetu

U vrijeme kada je Bliski istok ali i gotovo kompletan islamski svijet potpuno podijeljen na zone utjecaja, u jugoistočnoj Aziji u tišini se rađa nova sila, a to je Indonezija.

Ova država koju smo uglavnom znali po zemljotresima, cunamijima, i raznim prirodnim katastrofama postala je prva muslimanska država koja je prešla prag od 1 trilion dolara u BDP-u i koji je još uvijek u naglom porastu što je Indoneziju rangiralo na 16. globalno mjesto i to ispred Turske, Švicarske i Saudijske Arabije.

Predviđa se kako će snažan ekonomski rast Indonezije u sljedećoj deceniji prestići Rusiju, Španiju i Australiju čime će se rangirati odmah iza Južne Koreje, Kanade i Italije.

Indonezija zauzima i četvrto globalno mjesto po populaciji, a u vojnom smislu zauzima 14. poziciju u svijetu te se smatra snažnijom od Sjeverne Koreje, Izraela, Australije, Kanade i mnogih drugih država.

Indonezija svoj utjecaj i veliki ekonomski potencijal ima prije svega zbog svoje blizine sa Kinom i Indijom. Ekonomski rast indonezije iznosi između 5,5% i 7% na godišnjem nivou i prema procjenama međunarodnih ekonomskih stručnjaka uskoro će ući među 10 najvećih svjetskih ekonomija. Ova država je posljednjih godina privukla brojne strane investicije, a ujedno je na svjetsko tržište izašla s svojim domaćim proizvodima čiji broj i kvalitet konstantno raste.

Kada govorimo o Izraelu koji se kao rak nalazi u centru islamskog svijeta a sve okolne arapske države se nadmeću u zbližavaju s cionističkim liderima, Indonezija je država koja je prema Izraelu zauzela najstrožije moguće stavove. Indonezija koja je 86% naseljena muslimanskim stanovništvom jedna je od rijetkih država u koju je ljudima s izraelskim pasošem zabranjen ulaz, a proizvodima iz Palestine ukinula je sve carine.

I na kraju, Indonezija gdje islamisti imaju veoma snažan utjecaj je jedina svjetska država čiji lideri su prije nekoliko dana otvoreno podržali afganistanske talibane te im obećali podršku koja će se ogledati u političkom zalaganju na međunarodnoj sceni i ekonomskim investicijama u Afganistan. Očigledno je, daleko od svjetske pažnje i konflikata rađa se nova sila koja stvara određeni blok nezavisnih saveznika i nastoji da se probije u uži krug super-sila.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes