33.8 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Imran Khan upozorava na moguće krvoproliće u Kašmiru

Premijer Pakistana Imran Khan upozorio je u petak tokom obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda da će doći do krvoprolića kad Indija ukine policijski sat u spornoj regiji Kašmir.

Također je upozorio da će svaki sveobuhvatni sukob dvije nuklearno naoružane države (Pakistana i Indije) odjeknuti daleko izvan njihovih granica, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Khan je to rekao tokom strastvenog govora koji je održao na Generalnoj skupštini UN-a, nakon što je Indija prošlog mjeseca ukinula višedesetljetnu autonomiju dijelu Kašmira koji je pod njenom kontrolom.

“Šta će svjetska zajednica uraditi? Hoće li [svijet] zadovoljiti tržište od 1,2 milijarde [ljudi] ili će ustati u korist pravde i čovječanstva?”, upitao je Khan.

Nije prijetnja, nego zabrinutost

“Ono što će se desiti kad bude ukinut policijski sat jest krvoproliće. Ako dođe do konvencionalnog rata između dvije države, sve je moguće.”

Bivši kriketaš upozorio je i na posljedice okršaja.

“Ovo nije prijetnja nego iskrena zabrinutost”, istakao je šef pakistanske vlade i pozvao UN da intervenira.

Ranije je optužio Indiju i njenog premijera Narendru Modija za jačanje neprijateljstva prema Pakistanu tokom izborne kampanje ranije ove godine, tvrdeći da Modi lažno optužuje Pakistan za pomaganje naoružanih grupa u Kašmiru.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes