Utorak, Oktobar 29, 2019
Naslovnica Vijesti Bliski Istok IDIŠ šuti o Bagdadijevoj smrti dok traži njegovog nasljednika

IDIŠ šuti o Bagdadijevoj smrti dok traži njegovog nasljednika

Pristalice organizacije IDIŠ/ISIL na smrt vođe Ebu Bekra Bagdadija odgovorile su tišinom i nevjericom, sugerirajući na slom zapovjedne strukture organizacije koja sada traži Bagdadijevog nasljednika.
Na IDIŠ-ovim telegram kanalima još uvijek nema službenog saopštenja, a novinska agencija Amaq nastavila je sa svojim izvještajima kao i obično, objavljujući više od 30 vijesti o akcijama u Siriji, Egiptu, Iraku i Afganistanu.
Analitičari koji su pratili razvijanje i djelovanje ove organizacije kažu da su ostaci vodstva IDIŠ.a u stanju šoka te vjerovatno pokušavaju zadržati kapacitete prije nego se dogovore oko novog nasljednika.
Ebu Hasan el-Muhadžir, haridžija koji je imao najveće predispozicije da bude Bagdadijev nasljednik, poginuo je u zračnom udaru kod sirijskog grada Džarablusa, 48 sati nakon što je Bagdadi stradao u selu Bariša nedaleko od turske granice.
“Islamska država mogla bi objaviti smrt u svom sedmilnom novinskom pismu, koje bi moglo izaći u četvrtak ako se uspiju dogovoriti o nasljedniku”, rekao je istraživač Aymenn al-Tamimi.
“Što god se dogodi, konvoj je krenuo naprijed i neće se zaustaviti čak i ako država bude uništena”, napisao je jedan IDIŠ-ov pristalica u privatnoj telegram grupi povodom informacija da je Bagdadi poginuo.
S druge strane, pristalice Al-Kaide, Talibana i drugih džihadskih džamata kojima je IDIŠ objavio rat ne kriju svoje zadovoljstvo povodom Bagdadijeve smrti smatrajući kako je Bagdadi unazadio globalnu džihadsku arenu i nanio ogromnu štetu kompletnom otporu.
Tahriru-Šam (HTŠ), džihadski savez u kojem dominira grupa poznatija kao Nusra front, pohvalila je njegovu smrt.
”Jedino što je HTŠ-u krivo jeste što ga oni nisu stigli i ubili umjesto Amerikanaca”, rekao je Tamimi.
Kasno u ponedjeljak šejh Abdullah el-Muhejsini objavio je 18-minutni video u kojem hvali Bagdadijevu smrt, pozivajući preostale haridžije na pokajanje i napuštanje organizacije koja više ne posjeduje teritoriju i uporišta.
Zaman al-Wasl

Must Read

IDIŠ šuti o Bagdadijevoj smrti dok traži njegovog nasljednika

Pristalice organizacije IDIŠ/ISIL na smrt vođe Ebu Bekra Bagdadija odgovorile su tišinom i nevjericom, sugerirajući na slom zapovjedne strukture organizacije koja sada traži Bagdadijevog...

Cavusoglu: Kurdi se ne povlače, razgovarat ćemo s Rusijom

Snage sirijskih Kurda nisu se potpuno povukle iz graničnog područja kao što je dogovoreno sporazumom kojem je posredovala Rusija, pa će Turska uskoro s Moskvom...

Sirija: Džejšul-Izza se oporavila od bitke za Hamu

Prema pisanju medija, ugledna sirijska pobunjenička oružana grupa Džejšul-Izza (Vojska slave) oporavila se od teške bitke za sjevernu Hamu. Grupa je ponovno okupila borce, a...
video

Video: Talibani desetkovali američki konvoj u Farahu i zarobili oklopna vozila

Združeni vojni konvoj američko-afganistanskih snaga koji se kretao kroz pokrajinu Farah bio je meta nedjeljne operacije talibana (IEA). Konvoj pojačanja koji je prevozio oklopna vozila...

Sirija: Tahriru-Šam odbio žestok napad u Latakiji, FSA napreduje protiv Kurda u Rakki

Pripadnici sirijskog džihadskog saveza Tahriru-Šam (HTŠ) uništili su tenk Assadovih režimskih snaga koje su pokušale napredovati na sjeveru pokrajine Latakija. Tenk T-72 pogođen je navodećim...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA