23 C
Sarajevo
Subota, 1 Oktobra, 2022

IDIŠ šuti o Bagdadijevoj smrti dok traži njegovog nasljednika

Pristalice organizacije IDIŠ/ISIL na smrt vođe Ebu Bekra Bagdadija odgovorile su tišinom i nevjericom, sugerirajući na slom zapovjedne strukture organizacije koja sada traži Bagdadijevog nasljednika.
Na IDIŠ-ovim telegram kanalima još uvijek nema službenog saopštenja, a novinska agencija Amaq nastavila je sa svojim izvještajima kao i obično, objavljujući više od 30 vijesti o akcijama u Siriji, Egiptu, Iraku i Afganistanu.
Analitičari koji su pratili razvijanje i djelovanje ove organizacije kažu da su ostaci vodstva IDIŠ.a u stanju šoka te vjerovatno pokušavaju zadržati kapacitete prije nego se dogovore oko novog nasljednika.
Ebu Hasan el-Muhadžir, haridžija koji je imao najveće predispozicije da bude Bagdadijev nasljednik, poginuo je u zračnom udaru kod sirijskog grada Džarablusa, 48 sati nakon što je Bagdadi stradao u selu Bariša nedaleko od turske granice.
“Islamska država mogla bi objaviti smrt u svom sedmilnom novinskom pismu, koje bi moglo izaći u četvrtak ako se uspiju dogovoriti o nasljedniku”, rekao je istraživač Aymenn al-Tamimi.
“Što god se dogodi, konvoj je krenuo naprijed i neće se zaustaviti čak i ako država bude uništena”, napisao je jedan IDIŠ-ov pristalica u privatnoj telegram grupi povodom informacija da je Bagdadi poginuo.
S druge strane, pristalice Al-Kaide, Talibana i drugih džihadskih džamata kojima je IDIŠ objavio rat ne kriju svoje zadovoljstvo povodom Bagdadijeve smrti smatrajući kako je Bagdadi unazadio globalnu džihadsku arenu i nanio ogromnu štetu kompletnom otporu.
Tahriru-Šam (HTŠ), džihadski savez u kojem dominira grupa poznatija kao Nusra front, pohvalila je njegovu smrt.
”Jedino što je HTŠ-u krivo jeste što ga oni nisu stigli i ubili umjesto Amerikanaca”, rekao je Tamimi.
Kasno u ponedjeljak šejh Abdullah el-Muhejsini objavio je 18-minutni video u kojem hvali Bagdadijevu smrt, pozivajući preostale haridžije na pokajanje i napuštanje organizacije koja više ne posjeduje teritoriju i uporišta.
Zaman al-Wasl

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes