7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

IDIŠ potvrdio smrt svog vođe i izabrao novog

Iračka milicija, takozvana Islamska država Irak i Šam (IDIŠ) potvrdila je u četvrtak smrt svog vođe Ebu Ibrahima Al-Hašimija Al-Kurejšija (Abdullah Kardaš) i za novog vođu izabrala do sada anonimnog Ebu Al-Hassana Al-Hašimija Al-Kurejšija.

Američke specijalne snage ubile su vođu grupe u napadu na sjeverozapadu Sirije, objavio je američki predsjednik Joe Biden u februaru.

Kako su rekli, on je živio na trećem spratu iznad “nepoznate porodice” koja nije bila povezana sa milicijom. U operaciji je poginulo 13 osoba, uključujući šestoro djece i četiri žene.

Smrt 45-godišnjeg Kurejšija bio je još jedan težak udarac IDIŠ-u dvije godine nakon što je milicija izgubila dugogodišnjeg vođu Ebu Bekra al-Baghdadija u sličnom napadu 2019. godine.

Kurejši je vodio IDIŠ iz sjene nešto više od dvije godine prije nego što je ubijen tokom napada američkih snaga na kuću u sjevernoj Siriji. Ono što je zanimljivo, i ovaj vođa IDIŠ-a nalazio se skriven u okolini sjeverozapadnog sirijskog grada Idliba kojeg kontrolira sirijska opozicija, odabrao je da živi na teritoriji ”otpadničkih sahavata koji ne vladaju šerijatom” (kako IDIŠ-ovci nazivaju slobodne teritorije sirijskih muslimana) umjesto na teritoriji ”Islamske države gdje vlada šerijat”, baš kao i njegov prethodnik ”halifa muslimana” Bagdadi.

Američka vojska izvela je operaciju u kojoj je ubijen Kurejši, za kojeg američki zvaničnici kažu da se raznio – ubivši članove vlastite porodice.

Ovaj 45-godišnji Iračanin bio je važan vođa u prethodnici IDIŠ-a, Islamskoj državi Iraka – ogranku mreže Al-Kaida – ubrzo nakon američke invazije kojom je svrgnut irački vođa Saddam Husein 2003. godine.

Kurejši je imenovan za vođu IDIŠ-a ubrzo nakon što se njegov prethodnik Bagdadi raznio tokom američke operacije 2019. godine u okolini Idliba.

Hassan Hassan, glavni i odgovorni urednik magazina New Lines, rekao je u februaru da će novi lider organizacije biti veteran.

”Ako izaberu nekog u narednim sedmicama, morat će izabrati nekoga iz istog kruga… grupe koja je bila dio grupe Abdurahmana al-Qudulija, poznatijeg kao Abu Ali al-Anbari. On je jedna od istaknutih ličnosti koje su radile sa IDIŠ-om od njegovih prvih dana”, rekao je.

Agencije/Al Jazeera/UP

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes