6 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

IDIŠ potvrdio pogibiju Bagdadija i izabrao novog ”halifu”

Novi glasnogovornik haridžijske organizacije IDIŠ, Ebu Hamza el-Kurejši, potvrdio je navode kako je prethodnih dana u operaciji američke CIA-e poginuo dugogodišnji vođa i osnivač organizacije Ebu Bekr el-Bagdadi te prethodni glasnogovornik Ebu Hasan el-Muhadžir.

U 8-minutnom audio obraćanju objavljenom na servisu el-Furqan glasnogovornik IDIŠ-a je obznanio kako je za Bagdadijevog nasljednika izabran Ebu Ibrahim Hašimi el-Kurejši za kojeg se vjeruje da je bio oficir u iračkoj vojsci za vrijeme Saddama Husseina.

Glasnogovornik je uglavnom spominjao imena, tražio lojalnost novom ”halifi” i naglašavao kako neće biti nikakvih promjena u skupini.

Obzirom da je novi IDIŠ-ov vođa Ebu Ibrahim Hašimi el-Kurejši do sada bio nepoznat, pretpostavlja se kako nije u skupini od početka odnosno nije bio od osnivača.

U audio obraćanju se samo spominje da je veteran iračkog rata te da je bio istaknuti terenski zapovjednik.

Glasnogovornik IDIŠ-a se u audio snimci osvrnuo i na Sjedinjene Američke Države.

“Osvetite se njihovoj naciji i njihovoj braći nevjernicima i otpadnicima, provedite volju komandanta iz posljednje audio poruke i preko krvi mnogobožaca približite se bogu”, rekao je, prenijela je Al Jazeera.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes