7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Huti napali naftnu stanicu Saudijske kompanije Aramco u Džedi

Jemenski Huti rekli su da su u petak pokrenuli napade na saudijske energetske objekte, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom rekla je da je pogođena stanica za distribuciju naftnih derivata naftnog giganta Aramco u Džedi, izazvavši požar u dva rezervoara za skladištenje, ali bez žrtava.

Ogroman oblak crnog dima mogao se vidjeti kako se diže iznad grada na Crvenom moru.

U saopštenju koalicije u državnim medijima navodi se da je požar stavljen pod kontrolu. Plamen se i dalje može vidjeti na snimcima uživo koje je emitovao televizijski kanal Ekhbariya u vlasništvu Saudijske Arabije.

Saudijsko ministarstvo energetike saopćilo je da je kraljevina oštro osudila “sabotažne napade”, ponovivši da neće snositi odgovornost za bilo kakve globalne poremećaje u opskrbi naftom koji su rezultat takvih napada, javila je državna novinska agencija SPA, pozivajući se na zvaničnika u ministarstvu. pročitajte više .

Ministarstvo je okrivilo Iran što nastavlja da naoružava Huti balističkim projektilima i naprednim dronovima, ističući da bi napadi “doveli do uticaja na proizvodni kapacitet Kraljevine i njenu sposobnost da ispuni svoje obaveze prema globalnim tržištima”. Teheran poriče da je naoružavao Hute.

Iz kompanije Aramco nije bilo obraćanja javnosti.

Huti orijentisani prema Iranu, koji se bore protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, intenzivirali su napade na energetske objekte u kraljevstvu, najvećem svjetskom izvozniku nafte.

Glasnogovornik vojske Hutija Yahya Sarea rekao je da je grupa u petak lansirala projektile u pogone Aramca u Džedi i bespilotne letjelice u rafinerijama Ras Tanura i Rabigh, te rekao da je također gađala “vitalne objekte” u Rijadu, glavnom gradu.

Saudijski državni mediji ranije su rekli da je koalicija osujetila niz napada dronova i raketa Huti. Saudijska protivvazdušna odbrana uništila je i balističku raketu lansiranu prema Džizanu, što je izazvalo “ograničeni” požar na elektrani za distribuciju električne energije.

Eskalacija Hutija dolazi u trenutku kada specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda pokušava osigurati privremeno primirje za muslimanski sveti mjesec Ramazan koji počinje u aprilu, a prije nego što Rijad ugosti jemenske stranke za konsultacije kasnije ovog mjeseca.

Washington je osudio napade na svog saveznika Saudijsku Arabiju i rekao da će nastaviti raditi s Rijadom na jačanju njegove odbrane, istovremeno radeći na trajnom rješenju sukoba u Jemenu.

“Napadi su neprihvatljivi i također su pogodili saudijsku infrastrukturu, kao i škole, džamije i radna mjesta” i ugrozili civile, uključujući državljane SAD, rekla je zamjenica glasnogovornika State Departmenta Jalina Porter novinarima na brifingu.

Prošlog vikenda napad Huta na kraljevstvo uzrokovao je privremeni pad proizvodnje u rafineriji i požar na terminalu za distribuciju naftnih derivata. Grupa je 11. marta gađala rafineriju u Rijadu, izazvavši mali požar. čitaj više

Koalicija je intervenirala u Jemenu u martu 2015. nakon što su Huti krajem 2014. izbacili vladu koju podržava Saudijska Arabija iz glavnog grada Sane.

Sukob, koji se naširoko smatra posredničkim ratom između Saudijske Arabije i Irana, ubio je desetine hiljada ljudi i gurnuo Jemen na rub gladi. Huti kažu da se bore protiv korumpiranog sistema i strane agresije.

SourceReuters

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes